Šéfka ČSSD v Praze-východ musí vysvětlit, kde vzala na byt za 12 milionů. Jinak má odejít ze strany

22. květen 2013
Zprávy

Středočeská sociální demokracie má další problém, který musí vyřešit. Předsedkyně okresní organizace v Praze-východ Johana Novotná, která vedla oddělení veřejných zakázek v éře bývalého hejtmana Davida Ratha, zatím nevysvětlila, kde vzala peníze na byt za 12 milionů korun. Jednoznačné řešení žádá po středočeské ČSSD i celostátní vedení v čele s předsedou Bohuslavem Sobotkou.

Celostátní vedení k odchodu ze strany vyzývalo Novotnou už před rokem, ale ona ho nevyslyšela. Mezitím se stala náměstkyní ředitele krajské nemocnice v Kolíně.

„Pokud vím, veřejně zatím nedoložila, kde vzala finanční prostředky na získání bytu v hodnotě dvanácti milionů korun. Asi každý státní zaměstnanec, úředník či politik by měl být schopen toto veřejnosti reálně doložit. Vzhledem k tomu, že tak neučinila, je myslím na místě, aby sociální demokracie zvažovala zrušení členství. Adekvátně by mělo reagovat i vedení Středočeského kraje,“ říká předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka.

Přepokládá, že k tomuto závěru dojde ústřední kontrolní komise ČSSD. Tento týden se bude kauzou ohledně koupi bytu, kterou otevřely Lidové noviny, zabývat i krajské vedení strany v čele s předsedou Milošem Peterou.

„Informoval jsem předsedu Sobotku o tom, že jsem vyzval paní inženýrku, aby věrohodně vysvětlila, jak zaplatila ten byt, jinak je to pak opravdu problém.“

Johana Novotná se s Milošem Peterou sešla ještě před svým odjezdem na plánovanou dovolenou.

„V té chvíli jsem byl trochu zklamán, že zveřejnění z její strany neproběhlo, když mi to slíbila, ještě než odjela na dovolenou. Jestli k tomu měla nějaký důvod, nevím, musím se jí zeptat, až se vrátí.“

Doporučený odchod po zatčení Ratha

Sociální demokracie se předsedkyně okresní organizace ČSSD v Praze-východ Johany Novotné chtěla zbavit už před rokem po zatčení Davida Ratha.

Z pozice vedoucí krajského oddělení veřejných zakázek ji propustila jeho nástupkyně Zuzana Moravčíková, a vedení strany ji vyzvalo k odchodu z ČSSD. To ale Novotná neudělala a nedávno byla přijata na nově vytvořené místo náměstkyně ředitele kolínské nemocnice.

Nemocnice Kolín

Sama Novotná už se ke koupi bytu za 12 milionů korun a k postoji vedení ČSSD nechce vyjadřovat. Tvrdí, že chce všechno řešit na stranické půdě, nikoli přes média.

V úterý 21. května všem členům krajského výkonného výboru poslala ze své zahraniční dovolené e-mail se svým stanoviskem. V něm opakuje, že byt pořídila z vlastních prostředků a úvěru asi měsíc od jmenování do funkce vedoucí oddělení veřejných zakázek. Celou kauzu v něm označuje za hon na čarodějnice a dehonestující kampaň. V e-mailu píše, že pokud se jí Lidové noviny neomluví, podá žalobu.

Sobotka: Problém by měl řešit Řihák

Podle Bohuslava Sobotky by měl problém řešit především hejtman kraje Josef Řihák.

„Měl by dbát na to, aby lidé, kteří jsou přímo nebo nepřímo zaměstnáni ve strukturách Středočeského kraje, nepoškozovali ať už pověst tohoto kraje, tak sekundárně ani pověst sociální demokracie.“

Josef Řihák ale na situaci jednoznačný názor nemá.

Hejtman - Josef Řihák

„Je to politický problém, ne problém, který by se měl řešit v rámci Středočeského kraje jako instituce. Věřím tomu, že to doloží. Samozřejmě pokud ne, bude záležet na tom, jak rozhodne naše KVV.“

Tlak na jasné řešení situace ze strany celostátního vedení je celkem logický. Blíží se sněmovní volby a ČSSD nechce mít, zvlášť ve středních Čechách, žádné další problémy.

„Samozřejmě bychom nechtěli být ta organizace, která by mohla snížit volební výsledek sociální demokracie. Uděláme všechno pro to, abychom tím krajem nebyli my,“ dodává Miloš Petera.

autoři: tej , Alena Rokosová
Spustit audio