Šéfdirigenti a Edita Gruberová

28. květen 2018

Závěrečný večer letošního festivalu Pražské jaro propojuje se závěrečným večerem abonentní sezóny rozhlasových symfoniků spoluúčinkování slovenských umělců. A ještě předtím zpívá v Národním divadle původem slovenská sopranistka Edita Gruberová. V těchto dnech tedy symbolická předzvěst stého výročí státnosti, připomínek vzniku Československa.

V neděli 3. června se v Obecním domě podílí se Slovenskou filharmonií na kantátě Žalm země podkarpatskej od Eugena Suchoně Slovenský filharmonický sbor. Na programu je i Fibichova předehra Komenský a Janáčkova Sinfonietta. Konec mezinárodního hudebního festivalu tak symbolicky zpřítomní desítky let společného státu Čechů a Slováků, desítky let společných doteků kultury dvou národů. Šéfdirigentem Slovenské filharmonie je nyní Brit James Judd.

03368151.jpeg

Šéfdirigentem Symfonického orchestru Českého rozhlasu je naopak už několik let bratislavský umělec Ondrej Lenárd. V pondělí 4. června uzavře svou práci na tomto postu provedením Verdiho Requiem – asi „nejopernější“ zádušní mše hudební historie. Těšit se je na co – spoluúčinkuje Pražský filharmonický sbor a mezi sólisty je i skvělý slovenský basista Štefan Kocán.

Edita Gruberová sice žije už desítky let v Rakousku, ale narozena je v Československu a ke slovenskému původu se stoprocentně hlásí. V Praze je ve čtvrtek protagonistkou Belliniho opery Norma. Navzdory délce kariéry a věku, který nelze zastavit, nabízí svým pěveckým uměním dotek s výšinami interpretačního umění. Setkání s legendou.

Operní je i předposlední večer festivalu Pražské jaro. Čeká nás koncertní provedení Bartókovy magické i expresivní symbolistní opery Hrad knížete Modrovouse. Příběh o odkrývání komnat – mužova nitra, jeho minulosti – zakončený zdrcujícím poznáním, poznamenávajícím vztah s touto další ženou, podpořil Bartók mimořádně sugestivní hudbou. A těšit se je také na co po stránce interpretační. S Českou filharmonií a dirigentem Davidem Robertsonem provedou drama dvou lidí pěvci Petra Lang a Matthias Goerne…

autor: Petr Veber
Spustit audio