Šéf pro kontrolu GIBS: Pořád se točíme kolem Čapího hnízda, jsou tu i jiné stavby

Princip vyšetřování a následně trestního stíhání je v Česku nastaven standardním způsobem, ale některé osoby v něm mohou zafungovat nestandardně. Taková jsou slova šéfa komise pro kontrolu GIBS Jiřího Maška z hnutí ANO, který zároveň připomíná, že toto se děje v každém systému. „Nic nepojistíte stoprocentně,“ říká.

„Pořád se točíme kolem Čapího hnízda,“ upozorňuje s tím, že vznikla řada staveb pro Českou republiku, a přitom nemá informace o tom, že by někdo řešil nějako jinou tohoto typu. „Řeší se jen ta jedna,“ dodává.

Evropské dotace pak nepovažuje za správné – kazí systém fungování stavebních firem nebo kotlíkových dotací v rámci České republiky.

Podpora SPD je akceptovatelná

Pavel Zeman: Před premiérem nebudu zastírat, že v GIBSu jsou určité problémy

Pavel Zeman

Šéf Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Michal Murín skončí ve funkci. K rezignaci ho přiměl tlak premiéra i kritický dopis nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Ten ve Dvaceti minutách Radiožurnálu říká, že z toho, že Murín ve své funkcí skončí, radost nemá – od začátku bral celou záležitost velice věcně.

Hnutí ANO půl roku od voleb nesestavilo plnohodnotnou vládu s důvěrou, z takové situace ale Mašek nervózní není, věří ale, že lidé jsou otrávení. „Už je to nebaví, dívají se na nás, politiky, se stále větším despektem,“ říká s tím, že i to se zobrazuje na práci Poslanecké sněmovny, která by mohla pracovat efektivněji.

Vláda postavená na spolupráci s hnutím SPD by pro něj byla „posledním“ možným řešení patové situace, ale preferoval by, když by dopadl model, který se v současné době připravuje. Zároveň by ale akceptoval i model s podporou SPD.

autoři: Marie Bastlová , prh
Spustit audio