Sedmé nebe: Vydejte se na cestu časem s Ninou Marinovou

23. leden 2022

Dnes nás v Sedmém nebi čeká průlet hudební historií. Pustíme si vždy písničku z jednoho období a jejím prostřednictvím si připomeneme, jak vypadal svět před deseti, dvaceti nebo i stodeseti lety.

Náš výlet časem začne v lednu 1912. V té době dává desetiletý Louis Armstrong dohromady se svými kamarády vokální kvarteto, se kterým si vydělávají zpíváním na ulicích New Orleans. Šelakové desky postupně nahrazují válečky fonografu, nejsou ještě moc rozšířené, a tak se úspěšnost písniček neposuzuje podle počtu prodaných kusů, ale podle počtů prodaných not. V této době vychází v notách skladba s názvem Dallas Blues, dnes považovaná za úplně první blues zapsané do not. Znal ho určitě i malý Louis, který na toto období vzpomínal: „Pokaždé, když zavřu oči a foukám do té své trubky, dívám se přímo do srdce starého dobrého New Orleansu ... Bylo to něco, pro co se vyplatí žít.“

V lednu 1932 jazzová vlna ovládla nejen Ameriku, ale i Evropu. Jazz měl vliv i na jiné žánry, například klasickou hudbu. Pokud byste seděli 14. ledna 1932 v pařížském sále Salle Pleyel, slyšeli byste v premiéře klavírní koncert G dur Maurice Ravela v provedení virtuózní pianistky a Ravelovy kamarádky, Marguerite Long. Za posledních 10 let se svět opět v mnohém změnil. Nahrává se na mikrofony a mít doma gramofon není žádná rarita. V Praze už je obchod s gramofonovými deskami, přirozeně šelakovými, koupíte v něm i desky s českým repertoárem, a dokonce je v Praze i první lisovna.

V putování časem budeme takto pokračovat lednem 1942 až do současnosti a poslechneme si například Beatles, francouzského houslistu Jeana Luca Pontyho nebo anglické duo kamarádů, které spojuje láska k hudbě i historii, Chemical Brothers.

Spustit audio