„Pane, nedej jim zhubnout.“ Nové hudební experimenty prokládá Pavel Klusák zápisky svých snů

26. leden 2023

„Kdo zpívá moc pomalu, porušuje pravidla.“ To je věta ze snu, který se před časem zdál Pavlu Klusákovi. Autorský rezidenční pobyt v Luhačovicích se pro něj stal příležitostí, aby posbíral záznamy svých zvukových i nehudebních snů do brožury nazvané Sen o klaksonu.

V tomto vydání Sedmého nebe doprovází četbou snových zápisků hudební experimenty především z počátku roku 2023. Hráčka na bicí Valentina Magaletti uvádí A Queer Anthology of Drums, novou hudbu vydává Raül Refree, tj. španělský producent hvězdy Rosalíe, novozélandský Roy Montgomery vtěluje mentální stav po úmrtí své ženy do podmanivé hudby pro sólovou elektrickou kytaru. S novým výrazem se vracejí japonská elektronička a kolážistka Tujiko Noriko a Chris Abrahams – klávesista jedinečných organických minimalistů The Necks.

autor: Pavel Klusák
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.