František Skála, dechovkář. Výtvarníkův počin ústí v megamix pozitivní absurdity v české písni pěti dekád

13. květen 2021

Sedmé nebe Pavla Klusáka se tentokrát odpíchlo od jedné z nejzvláštnějších desek nikoli poslední doby, ale vůbec, co se týče žánrového uvažování v Čechách. Pojď se mnou děvče mé je album dechovkových písní výtvarníka Františka Skály a Provodovjanů. Jejich společnému oživení dechovky radikálními texty a přístupem “odjinud” se můžeme usmívat - ale taky to brát jako skvělou výpověď o klišé i zdravém jádru lidové muziky.

Čtěte také

Tvorba Františka Skály je výzva - ať už ji člověk sleduje na probíhající výstavě v pražském Domě U Kamenného zvonu, anebo při poslechu. Pořad doplňuje absurdní a nezaměnitelnou hudbu skrytými příbuznostmi. Nabízí celkem hodinový mix českých písní, které podobně jako František jdou přes zdánlivý bizár a extrémnost k čemusi víc. Z hloubi tu prosvítá zas oblíbené téma autora pořadu Pavla Klusáka: lidi a myšlenky zdánlivých okrajů, kterým se má taky věnovat péče a pozornost. 

„Samozřejmě je třeba velmi opatrně našlapovat kolem výrazů jako bizarní, podivný, skurilní, nebo dokonce bláznivý: aby bylo jasno, o vší hudbě zdánlivých okrajů si myslím přesný opak, je stejně normální a důstojná jako mainstream, jen přináší jiné pojetí normy," říká autor pořadu Pavel Klusák.

František Skála: Pojď se mnou děvče mé

V programu zní jódlerka Eva Martinová, Kučerovci, slovenský konceptuální “satanistický pop pro děti” Pentagramček, klasikové českého hudebního happeningu Ženy a volně navazující Kolna, národní umělec recitativu Miroslav Černý, výtvarník Václav Stratil s přáteli, Tomáš Hanák & Lenka Vychodilová, Brünnwerk, další projekt Františka Skály - skupina Třaskavá směs a další. 

autoři: Pavel Klusák , Karel Matějíček
Spustit audio