Sedmé nebe s Otou Klempířem: Vítej pokoření, které právě přicházíš, aneb Písně o alkoholu

21. listopad 2020

Dnešní díl Sedmého nebe věnuje Oto Klempíř písním o alkoholu. Zazní písničky Beyoncé, Dee Dee Bridgewater, Davida Bowieho, Bruno Marse, Kendricka Lamara a dalších.

Víte, že nejen alkoholismus je metla lidstva, ale neméně škodlivý je i aquaholismus, tedy pití několikanásobku přiměřeného množství vody? Prostě ať jdete, kam jdete, a pořád máte v ruce či v báglu plastovou láhev a z ní do sebe stále camráte vodu, tak to s vámi nedopadne vůbec dobře! Vodou si totiž vymyjete z těla minerály, přetížíte ledviny, ztratíte rovnováhu, budete zmatení, nastanou svalové křeče, zvýší se vám tlak, bude vás bolet hlava, nastanou pocity slabosti…

Oproti tomu alkohol, familiárně zvaný též alkáč, vybuzuje mozek k zákeřnému sebeklamu a přechodné pseudosuverenitě. Dokonce i plachý člověk pak dokáže na veřejnosti trhavě vykřikovat fráze známé z rádia v domnění, že zpívá. A navíc, že dobře zpívá a lidi kolem to baví. V podstatě něco jako my, kluci z J.A.R. v raných dobách naší naivní a horečné pijácké nevyzrálosti.

autor: Oto Klempíř
Spustit audio