Sedmé nebe s Načevou: O prolínání výtvarných a hudebních světů s kurátorem Otto M. Urbanem

24. červen 2019

V nejnovějším vydání Sedmého nebe s Načevou si  o setkávání výtvarného umění s hudbou a naopak povídala autorka pořadu s kurátorem Otto M. Urbanem.

V pořadu zazněl třeba hlas Davida Bowieho nebo zpěvačky Diamandy Galás. První vystoupení americké avantgardní hudebnice v devadesátých letech v pražské Arše se konalo právě na Urbanův popud. Monika Načeva prý seděla v první řadě: „Byl to opravdu hodně silný zážitek, byla do půl těla nahá a politá krví, nějakou zvířecí,“ vzpomíná Načeva.

Monika Načeva a Otto M. Urban ve studiu Českého rozhlasu

„To už je přesah hudby do performance art nebo body art, což je vlastně už od šedesátých let sféra výtvarného umění, pro nás tedy poměrně významná, s ohledem na vídeňské akcionisty a jejich tvorbu, Hermanna Nitsche nebo Güntera Bruse, Schwarzkoglera a dalších,“ vysvětluje kurátor Otto M. Urban. „Tato vizualita, která se ve vystoupení Diamandy Galás objevila, je zcela jistě určitou kontinuitou nějakého zvláštního pokusu používat vlastní tělo jako součást výtvarného vyjádření. A v tom jsem najednou v ní viděl i něco, co je víc než hudba, co má i tuto vizuální rovinu.“ 

Otto M. Urbana si řada posluchačů spojí především s výstavami V barvách chorobných a Decadence Now. Monika Načeva, která se netají svou láskou k dekadentnímu umění, k oběma obstarala ve spolupráci s kurátorem doprovodný hudební program. „Extenze jednoho uměleckého projevu do dalšího je to, co třeba mě osobně zajímá. Proto jsem vždycky vlastně i hudbu vnímal skrz její výtvarný projev nebo výtvarnou stylizaci a nebo výtvarný kontext,“ dodává Urban.

Setkal se Otto M. Urban osobně s Davidem Bowiem? Uvidíme někdy v Praze obrazy Davida Lynche? Na jakých projektech Urban v současnosti pracuje? Poslechněte si kompletní záznam pořadu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.