Sedmé nebe s Načevou a Josefem Bolfem: O hudbě, loutkách, inspiraci a nastupující generaci výtvarníků

30. leden 2022

Hostem Načevy ve vltavském studiu byl tentokrát malíř, ilustrátor a pedagog známý svými melancholickými výtvarnými sděleními a zobrazováním bolestné lidské existence. Poslechněte si jeho hudební výběr pro Sedmé nebe.

Načeva se s Josefem Bolfem seznámila při přípravě svého alba Průvan v hlavě, které vyšlo v roce 2017. Bolfova kresba tehdy posloužila jako obal desky. „Snažil jsem se tomu přiblížit a nechat se jak texty, tak hudbou a tvým hlasem někam vést. Zároveň jsem si jel svoje, sedlo si to do atmosféry věcí, které jsem tehdy dělal,“ vzpomíná na spolupráci Bolf. Hudbu při práci prý poslouchá, v poslední době spíš klidnější, a nechává se jí i inspirovat. „Ta inspirace byla dřív asi explicitnější,“ přiznává.

V rozhovoru s Načevou vypráví o tvorbě loutkových filmů a psaní textů, spolupráci s malířem, hudebníkem a galeristou Danielem Vlčkem, o dětství jako zdroji inspirace nebo mladé generaci výtvarníků, s kterými se setkává na Akademii výtvarných umění v Praze.

V pořadu zazní písničky a skladby kapely Cure, Nicka Cavea, amerického dua Sufjana Stevense a Angela De Augustina, experimentální skupiny Xiu Xiu nebo avantgardního skladatele Williama Basinského.

Spustit audio