Sedm tanečníků z pěti zemí světa pátrá po své identitě

10. září 2014

Představení Globe Jiřího Bartovance se zabývá tématem globalizace a stírání kultur. Premiéra zahájila novou sezonu Divadla Ponec.

První premiérou nové sezony v Divadle Ponec je představení Globe tanečníka a choreografa Jiřího Bartovance, člena proslulé skupiny Sasha Waltz & Guests. Globalizace, ztráta identity a propojování kultur jsou hlavními tématy jeho novinky pro sedm tanečníků, které si autor záměrně vybral z různých zemí světa, od Španělska, Brazílie, České republiky, Německa až po Koreu.

Jiří Bartovanec se zatím představil sérií sólových představení, které vždy byly osobní zpovědí – zabýval se v nich vlastní minulostí, identitou, kořeny své rodiny, které sahají až do afrického Toga. Představení Globe je tedy jeho první větší choreografií.

„Celý život si kladu otázku, odkud opravdu jsem. Odpověď jsem dostal až ve svých 25 letech. Vždy jsem cítil, jak je důležité vědět o původu vlastní identity. Naše identita má základ v naší minulosti, která určuje naši jedinečnost. Bylo pro mě vždy důležité znát hlubší minulost přesahující tu vlastní, tu která se počítá od narození. Samotná odpověď, která pro mě nyní už neznamená tolik, mi dala svobodu. Uzavřela kruh, proud energie, proud života v mém vlastním nitru a stala se důležitým zlomem v uvažování o hranicích vnějších i vnitřních. Důkazem toho je u mě absence touhy patřit do ohraničené krajiny. Toto ohraničování společenství a kultur mě naopak provokuje a nutí vracet se k identitě samotné. Sám hledám odpovědi, ale svoboda, kterou cítím, když se snažím roztírat společenské stereotypy, mi dává pocit zachování mého vlastního já,“ vysvětluje Jiří Bartovanec, proč ho fenomén identity v dnešním globalizovaném světě tak zajímá.

autoři: Marina Feltlová , Karel Kratochvíl
Spustit audio