Šedesáté výročí Salone del Mobile. Design po celém městě, v garážích i fabrikách

7. září 2021

Salone Internazionale del Mobile di Milano, Milánský design week, iSaloni nebo milánský nábytkářský veletrh. Všechny tyto názvy označují akci, ke které směřuje očekávání celé světové designérské scény. Letos se koná výjimečně v září: poprvé po dvou a půl letech.

Milánský veletrh přiláká každý rok stovky tisíc profesionálů i laiků, aby obdivovali novinky ze světa nábytkářského designu, umění, technologií a vizí bydlení v budoucnosti. V rámci různorodé platformy se prezentují komerční značky, nezávislí designéři, kurátorské projekty i muzeální expozice.

Šedesát let špičkového designu

Letos je tomu přesně šedesát let, kdy se přehlídka konala poprvé. V průběhu let přilákala tisíce dalších výrobců a designérů z celého světa a stala se největší událostí průmyslu a kultury designu vůbec.

Čtěte také

Tradiční formát veletrhu přetrval ve formě Salone del Mobile, na kterém se každý rok představuje více jak 2 500 značek ze 150 zemí světa. Letos čeká na návštěvníky tzv. Supersalone: kurátorská přehlídka toho nejlepšího, co firmy po dobu pandemie vytvořily. Kurátorem akce je architekt Stefano Boeri, který je zároveň ředitelem důležité muzejní instituce Triennale di Milano.

Design v garážích a fabrikách

Hlavní veletrh Salone del Mobile je jen kapkou v moři dalších výstavních projektů a platforem, které návštěvník objeví po celém městě: ve čtvrti Zona Tortona narazí na řadu alternativních showroomů, může navštívit kamenné obchody a galerie v centrální čtvrti Brera nebo zajít na kurátorské výstavy do muzea Triennale di Milano.

Celá řada projektů a značek okupuje zajímavé prostory ve starých palácích nebo bývalých průmyslových zónách. Relativními nováčky veletrhu jsou také čtvrť 5vie, která ve svých starých garážích a malých obchůdcích hostí nezávislé galerie a designéry, nebo výstavní platforma Alcova, kde se objeví zejména koncepčně laděné projekty mladý designérů.

Bude Salone stejný jako před pandemií? Už jen to, že se koná v září a nikoli během jarních dní je velký rozdíl. Uvidíme, jak se to projeví na návštěvnosti kultovního Baru Basso, kde se během týdne designu každý večer schází světová designérská elita. Bude tam i letos?

autoři: Adam Štěch ,
Spustit audio

Související