Schwarzprior, Slowmotiondancer a VR/NOBODY v czechingové Čajovně

4. říjen 2015

Slowmotiondancer o Sofiině volbě mezi výtvarnem a hudbou a hraní před Deanem Bluntem. VR/NOBODY o sbírání tenisek a velkých ambicích. A Schwarzprior v necenzurovaném rozhovoru o práci a nezavděčování se posluchačům. Rozhovory s těmito třemi kapelami či projekty z české alternativní hudební scény, nominovanými v letošním ročníku hudebně exportního projektu Českého rozhlasu Czeching, uslyšíte v nedělní Čajovně 4. 10. od 23:15.

Se Slowmotiondancerem, Schwarzprior a VR/NOBODY točil Jonáš Zbořil. Sraz na rozhovor si dali v různých prostředích, která k těmto umělcům patří, a Jonáš se s vámi podělí v nedělní Čajovně nejen o zákulisí natáčení, ale i o svoje osobní postřehy týkající se nominovaných kapel. Ptát se ho bude Iva Jonášová (Ajva), která vede projekt Czeching.

03482267.jpeg

Jakou úroveň má česká alternativní hudební scéna? Mají naše kapely na to prorazit do zahraničí? A jak by potřebovaly podpořit? Na tyto otázky odpovídá hudebně exportní projekt Českého rozhlasu Czeching, který se už třetí rok snaží fouknout do plachet českým kapelám, producentům a umělcům na jejich cestě do evropského éteru, na evropská pódia a k zahraničím posluchačům. Představuje současně platformu pro kritické slovo do pranice, radio show, soutěž horkých favoritů scény, významnou podporu pro vítěze daného ročníku a v neposlední řadě i určitou vizitku českých nemainstreamových umělců vyslanou do zahraničí. Porota složená z domácích i zahraničních hudebních odborníků vybírá ze šestice nominovaných vítěze, kterému umožníme nahrát profesionální nahrávku. Tu následně rozešleme evropským rádiím a vydáme na nosiči. Vítěz vystoupí i na koncertní sérii Radio Wave Live Session a podpoříme ho ve vizuální, koncertní i mediální prezentaci. A jako třešnička na dortu na něj čeká koncert na nejprestižnějším kontinentálním showcaseovém festivalu Eurosonic Noorderslag, který probíhá každoročně v půlce ledna v nizozemském Groningenu.

SLOWMOTIONDANCER

Vokály evokující zasuté vzpomínky, střízlivé pozadí zklidněných tónů, decentně cynický, přesto překypující emocemi. Pod hlavičkou projektu Slowmotiondancer tvoří pražský umělec a producent Dominik Gajarský. Jeho alternativní R&B produkce vyniká unikátním zvukem – který snad lze popsat jako zvláštní mix Nicholase Krgoviche a Daughna Gibsona, okořeněný špetkou Xiu Xiu. Kromě svého sólového projektu tvoří Gajarský, student pražské Akademie výtvarných umění, polovinu dua Palermo, obratně křížícího soul se synthpopem. Album Life is Fine vydané vlastním nákladem visí komplet ke stažení na Bandcampu. Jak napovídá obal alba, tenhle optimistický titul je mírně zavádějící – každá mince má dvě strany: radost i smutek. Ony dva póly rovněž vymezují teritorium, které tenhle výrazný a hlavně přesvědčivý hudební talent na svém albu sebejistě zkoumá. Jednotlivé písně představují fragmenty skic a mikro příběhů, které však ve výsledku tvoří souvislý a koherentní celek – jakousi svůdnou zkratku k podzimní melancholii.

03427266.jpeg

SCHWARZPRIOR

Schwarzprior je česká elektro-synthpopová-darkwave kapela, kterou založilo trio Tomáš Motal, Radek Pleha a Edgar Schwarz. Formace vznikla v roce 2009 v Ostravě, kde její členové studovali uměleckou fakultu zdejší univerzity. Na základě eponymního EP obsahujícího šest tracků bylo unikátní trio zahrnuto do publikace „Here Be Dogs“ představujícího 32 unikátních českých hudebních projektů a rovněž nominováno na objev roku webzínu Musicserver.cz. Debutové studiové album IDDQD, které vyšlo v roce 2014, doprovázela kolekce remixů od spřízněných umělců. Kapela zvítězila ve výročních cenách Vinyla 2014 v kategorii objev roku a byla dokonce nominována na nejprestižnější českou hudební cenu Anděl v kategorii elektronická hudba. V lednu roku 2015 dosáhli se skladbou a videoklipem s názvem Železem rty na první příčku hitparády Radia Wave. Členové formace jsou známi rovněž jako promotéři a vizuální umělci – Edgar Schwarz vede Gallery 13 pro současné umělce v Ostravě a pořádá koncerty zahraničních kapel v ČR. Tomáš Motal je komiksový kreslíř (v roce 2014 vyhrál soutěž komiksové tvorby Arnal) a Radek Pleha pracuje jako designér a animátor. Společně figurují v art-punk-performativním projektu známém pod zkratkou GZ.

03427262.jpeg

VR/NOBODY

Pražská dvojice VR/NOBODY stojí na emotivních vokálech Václava Roučka a precizní produkci Jakuba Stracha, který si říká o pozornost coby Nobodylisten – výsledkem je v našem teritoriu docela neoposlouchaný melancholický audio minimalismus. Na svých prvních singlech If You Stay a Gone dokázali VR/Nobody, že jsou jak po hudební, tak i po vizuální stránce schopni udržet krok i s těmi největšími novátory na scéně a zároveň nabídnout vlastní úhel pohledu. Vystoupení kapely kombinují živou produkci, vokály, DJing, looping atd. „Nechceme hrát nudné koncerty, přicházíme s bohatou audiovizuální show. Naše tvorbu potřebujete zažít všemi smysly, snažíme se nabídnout výjimečný a mimořádný zážitek.” V listopadu 2014 se duo pustilo do nahrávání svého debutového alba. „Původně se album mělo jmenovat ‚Slashlove’, ale nechtěli jsme to slovo nechat odumřít hned s prvním albem. Pak nás napadl název ‚We Are Nobody‘, ale ani to nám nesedělo a za pár dní se zrodila konečná verze – ‚YET‘.’ Líbilo se nám, jak kombinuje jednoduchost a zároveň narážku na “We are nobody, yet.” Protože věříme, že jsme opravdu teprve na začátku.“ Album Yet vyšlo 17. května.

03460627.jpeg

Rozhovory se třemi dalšími kapelami či umělci z české alternativní hudební scény, nominovanými v letošním ročníku Czechingu jste si mohli poslechnout v nedělní Čajovně 13. 9. od 23.15. Tady najdete rozhovory se Slowmotiondancerem, VR/NOBODY a Schwarzprior.

Nekrácenou verzi Podcastů Jonáše Zbořila s nominovanými umělci a kapelami si můžete poslechnout na webu Czechingu. Termíny zveřejnění podcastů:

Kyklos Galaktikos - 3. 9.Awali - 7. 9.Aid Kid - 11. 9.VR/ Nobody - 15. 9.Slowmotiondancer - 19. 9.Schwarzprior - 23. 9.

Spustit audio