Scénografie v čase sociální izolace. Pražské Quadriennale připravuje nový projekt

2. duben 2020

Jak můžeme v době sociální izolace dosáhnout podstaty scénografie pomocí dostupných technologií? Tuto otázku si položili zástupci Pražského Quadriennale v rámci jedné z jeho platforem – PQ Studio. Cílem Pražského Quadriennale scénografie a divadelního prostoru je posilovat a vyzdvihovat práci scénografů, umělců a architektů a zároveň inspirovat a vzdělávat diváky. Nyní hledá způsob, jak těchto cílů dosáhnout pomocí všech možných digitálních prostředků.

03545723.jpeg

„Nikdy předtím jsme jako umělci neměli takovou urgentní nutnost rychle změnit úhel pohledu a začít hledat nové kreativní možnosti, jak všech možných digitálních prostředků využít k udržení mezilidského kontaktu.“ Říká umělecká ředitelka pražského Quadriennale, Markéta Fantová.

Projekt inspirovaný současnou situací – tedy určitou sociální izolovaností v době, kdy se společnost chrání před pandemií koronaviru – je součástí platformy PQ Studio. „PQ Studio je vzdělávací platforma Pražského Quadriennale a sdružuje všechny, kteří mají zájem se v oboru scénografie dále rozvíjet. Tedy už to není projekt určen jen výhradně studentům. Rádi bychom tak pokračovali v naší práci v mezidobí těch čtyř let mezi jednotlivými výstavami.“ Vysvětluje Markéta Fantová.

Pražské Quadriennále 2019 | entangled

Scénografie je založena na sdílené zkušenosti, na výměně emocí prostřednictvím hlubokého spojení s publikem. Pražské Quadriennale proto vyzívá zájemce, aby se podělili o své nápady, způsoby, jak se s fyzickou vzdáleností vyrovnat. „Máme potřebu diskutovat, zkoumat a sdílet nové formy komunikace. Našim cílem je objevit nové způsoby, jak sdílet zážitky, které představení, performance a scénografie poskytují. Nechceme vytvářet náhradu za živé akce, chceme reagovat na současnou situaci a vytvořit dočasnou platformu, která může do budoucna sloužit jako rozšíření živých akcí.“ Dodává Markéta Fantová.

Spustit audio

Související