„Sběratel výstav“. Za večer stihne 6 až 8 vernisáží

30. prosinec 2014

Martin Fryč je nepřehlédnutelnou postavou pražských výtvarných vernisáží. Přestože není výtvarný kritik, historik umění ani výtvarný publicista, můžete ho každý večer potkat postupně hned v několika od sebe i velmi vzdálených výstavních síních.

Jeho fotografie vystavených uměleckých děl, jejich autorů i záběry z vernisážové atmosféry jsou dostupné na sociálních sítích, kam je ještě týž večer Martin Fryč umisťuje. Své několikaleté dokumentační úsilí završil tento milovník výtvarného umění vydáním publikace s případným názvem: Současné umění očima Martina Fryče. Knihu vydalo nakladatelství HereLove a představena veřejnosti byla v polovině prosince v The Chemistry Gallery.

03282599.jpeg

Přes den pracuje jako personalista ve velké mezinárodní firmě, kolem šesté večerní ale pravidelně vyráží do uměleckého světa. Trasu mezi galeriemi si plánuje předem tak, aby mu přejezdy zabraly co nejméně času a aby stihl obrazit co nejvíc výstav. Výtvarné umění ho zajímá už dvacet let, ale fotit začal teprve před pěti lety. „Moje fotky rozhodně nejsou perfektní. Ale to ani není můj záměr. Chci fungovat jako takový informační servis, chci lidem ukázat aspoň malý střípek vernisáže, a pokud je výstava na fotkách zaujme, chci, aby si pak na ni zašli sami,“ vysvětluje Martin Fryč.

Kniha Současné umění očima Martina Fryče představuje na 95 předních současných českých a slovenských umělců. Výtvarníky, konceptualisty a sochaře. Karel Balcar, Aleš Hnízdil, Michal Cihlář, Jiří David, Roman Franta, Jan Gemrot, Petr Písařík, Karel Jerie, Jan Mikulka, Richard Štipl a mnoho dalších. Martin Fryč je vybíral podle toho, jak je poznával během výstav především v pražských galeriích. Každému z tvůrců je věnována dvoustrana, sami se v ní představují textem i dokumentací své tvorby. Podrobnější popis vzniku a smyslu knihy najdete v předmluvě, kterou vytvořil Martin Fryč, je doplněna o jeho fotky z vernisáží výstav a dalších akcí. Její součástí je i rozhovor pro kulturní webový portál nekultura.cz.

Spustit audio