Sazka rozdala divadelníkům statisíce

5. říjen 2004

Slavnostní předání cen Divadelních novin a Sazky nazvané Sázka na kvalitu proběhlo tuto neděli v Divadle v Dlouhé. Uznání kritiků dodává ocenění patřičnou prestiž a nepřehlédnutelná suma 150 000 korun věnovaná Sazkou zase atraktivitu.

Večerem sestaveným z výstupů a písní z repertoáru domácího divadla provázel Miroslav Táborský. Každý z oceněných získal kromě finančního obnosu grafický list, sošku a autorský šperk. Prvním z nich byl za alternativní divadlo Pavel Štourač. Porota ocenila koncepci jeho projektu Kratochvílení 2004, jímž už po několik let oživuje areál jihočeského zámečku Kratochvíle. Každoroční večerní víření ohňů a jeho odrazu ve vodní hladině, kejklířů, akrobatů a hudby nabývá pokaždé jiné podoby.

Divadlo v Dlouhé

Vítězem kategorie tanec - balet se stal Jan Kodet za taneční inscenaci Lola & Mr. Talk, kterou připravil a v níž také sám vystupuje. Inscenace zaujala nejen příběhem s jemným vtipem, nápaditým propojením s propracovaným světelným designem a projekcí, ale především perfektní, energickou taneční technikou jak Jana Kodeta, tak i jeho taneční partnerky.

Za činohru si cenu odnesl Jan Antonín Pitínský za režii brněnské inscenace Nora, kterou realizoval v Divadle v 7 a půl. V oblasti hudebního divadla ocenili kritici mladého režiséra Jiřího Heřmana, který nazkoušel v Divadle J. K. Tyla v Plzni operu Bludný Holanďan. Tisk vedle oceňovaného hudebního nastudování však zmiňoval také hlučnou manipulaci se skládacími lehátky, přes níž nebylo údajně slyšet hudbu. Odvážná režijní interpretace totiž situovala celý děj na mořskou pláž zaplněnou sboristy manipulujícími s lehátky.

Hlavní cenu navýšenou ještě o dalších 50 000 korun získal Boris Rösner za herecký výkon v roli Harpagona v inscenaci Lakomce v Národním divadle. Kvalitu této inscenace v režii Michala Dočekala naznačil už její úspěch na nedávném prestižním festivalu Divadlo v Plzni.

Hodinový sestřih z udílení cen bude vysílat Česká televize 8. října od 22.00 hodin.

autor: mat
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.