Savallův Hespérion XX(I) oslaví třicáté narozeniny ve Vídni

22. leden 2005

Jordi Savall, světoznámý muzikolog a interpret staré hudby, vystoupí v druhé polovině ledna na celkem třech koncertech ve vídeňském Konzerthausu. Koncert plánovaný na 26. ledna bude zároveň oslavou třicetiletého výročí od prvního veřejného vystoupení slavného Savallova souboru Hespérion XX.

První sólisty staré hudby pro svůj nejstarší soubor shromáždil Jordi Savall (nar. 1941) s manželkou Montserrat Figueras již v roce 1974. Hespérion XX (římská jednička přibyla k názvu na počátku nového století) vystoupil na veřejnosti poprvé začátkem roku 1975. Od té doby vykonal pro znovuobjevení staré hudby neocenitelnou průkopnickou práci a patří dodnes k nejvýznamnějším formacím svého druhu. Při narozeninovém koncertě v Mozartově sále se Savall znovu setká s Hopkinsonem Smithem, který patří k zakládajícím členům souboru a už po mnoho let vystupuje výlučně sólově (25. ledna zahraje ve Vídni na loutnu vybrané skladby Johna Downlanda). Kromě toho se však na koncertu Hespérionu XXI představí také nastupující generace - Arianna (zpěv a harfa) a Ferran Savallovi (zpěv a theorba). Na programu jsou díla starých renesančních mistrů - Diéga Ortíze, José Marina, Tarquinia Meruly, Gaspara Sanze a dalších.

Jordi Savall, světoznámý muzikolog a interpret staré hudby

V rámci festivalu staré hudby ve vídeňském Konzerthausu vystoupí též další Savallův proslavený soubor - Le Concert des Nationes. Jordi Savall ho založil v roce 1989 speciálně pro hudebníky a hudbu z Francie. Pod Savallovou taktovkou zavede Le Concert des Nationes posluchače nejprve do renesanční Paříže (interpretace francouzských orchestrálních suit v sobotu 29. ledna), poté do Benátek (Vivaldiho Farnace v neděli 30. ledna). - Jako virtuální návštěva metropolí je ostatně komponován celý letošní ročník Resonancí, vídeňského festivalu staré hudby. Festival zahájí Concerto Italiano "výletem" do Říma, centra oratoria kolem roku 1700: Rinaldo Alessandrini s ním 22. ledna uvede mistrovské dílo Alessandra Scarlattiho (1670-1725) - oratorium La Vergine dei Dolori. Při dalších koncertech festivalu vystoupí kromě zmíněných souborů Orphénica Lyra, Mala Punica, Oltremontano či Stylus Phantasticus. Součástí Resonancí je též výstava věnovaná mezinárodnímu nástrojářskému umění a rozhovory se zúčastněnými umělci (na diskusi s Jordim Savallem 27. ledna v 18 hodin je vstup volný).

Vstupenky na koncerty festivalu Resonance lze objednávat na internetové adrese www.konzerthaus.at.

autor: (com)
Spustit audio