Saturnův mohutný apetýt. Jacek Dehnel se v románu vydal za tajemstvím Goyových obrazů

Události posledních let života malíře Francisca Goyi i problematické vztahy v jeho rodině jsou námětem románu Saturn polského prozaika Jacka Dehnela. O knize hovoří Petr Šmíd s překladatelem Michaelem Alexou a polonistkou Lucií Zakopalovou.

Po slavném obrazu Francisca Goyi pojmenoval svoji knihu polský spisovatel a překladatel Jacek Dehnel. Čtenáře v ní uvádí do neklidného prostředí, ve kterém se mísí vnitřní běsi i nenaplněné ambice geniálního malíře a jeho potomků.

Tři vypravěčské hlasy (otce Francisca, syna Javiera a vnuka Mariana) líčí ze své perspektivy zásadní momenty sklonku života slavného malíře. Jaké bylo žít ve stínu titána, který se dokázal prosadit v každé situaci a pro kterého byla rodina vedlejší? Nejen tyto otázky si ve svém románu klade polský prozaik Jacek Dehnel. V češtině vyšel již v roce 2015 jeho román Lala. Od textu s autobiografickými prvky si však tentokrát autor odskočil k fikci, která nemá daleko k alternativní historii.

Jacek Dehnel se nechal inspirovat skutečnou debatou, kterou po léta vedou znalci Goyova díla. Týká se sporného autorství tzv. Černých maleb. Příběh oživují i literární popisy těchto maleb, které kolísají mezi svérázným kunsthistorickým esejem a vhledem do vnitřního světa románových postav.

autor: Petr Šmíd
Spustit audio