Satirický průvod Sametové posvícení virus nezahubí! V ulicích bude tančit Discovid koule a mutanti

16. listopad 2020

Vstříc novým mutacím! Tak zní motto průvodu masek Sametové posvícení, který opět projde 17. listopadu Prahou. Vzhledem k okolnostem se proměnily i samotné přípravy akce.

„Sametové posvícení se už devět let snaží 17. listopadu vtáhnout do ulic satiru,“ říká Josef Koblic, výtvarník a vedoucí dílen Sametového posvícení. „Normálně široce spolupracujeme s neziskovými organizacemi, klientskými skupinami a školami. Letos ale není možné, aby se tyto skupiny do přípravy průvodu zapojily,“ vysvětluje s odkazem na protiepidemická opatření Koblic. Přesto v organizačním týmu Sametového posvícení padlo rozhodnutí, že se letošní ročník uskuteční, ovšem za dodržování aktuálních hygienických opatření a jen v mnohem menším měřítku než bývalo v minulých letech zvykem.

Palčivá výhoda Sametového posvícení je, že témata nedojdou. Otázka je, jestli zbyde dostatek sil, abychom si z nich zvládali dělat laskavou legraci.
Josef Koblic

Vynášení Morany 2020

Satirický průvod obvykle čítá stovky masek, které spolu s výraznějšími a většími laternami utvářejí zhruba desítku živých obrazů. Letos do ulic vyrazí malá skupina masek mutantů, kterým bude vévodit několikametrová laterna v podobě mluvící a hrající Discovid koule, na jejímž zrodu pracuje Josef Koblic a Aleš Hvízdal. Součástí hybridního průvodu budou mimo jiné i organické masky Jitky Petrášové nebo práce Kristýny Kužvartové, která ztvárňuje například matky samoživitelky živící se rostlinami, které rostou přímo na jejich tělech.

„Satira a masky jsou pro nás prostředkem, jak se vyrovnávat s některými tlaky, problémy nebo pocity. Zkrátka, nám umožňují o nich přemýšlet s nadhledem,“ vysvětluje práci s tématy a humorem Jakub Otčenášek, mluvčí Sametového posvícení. Otčenášek také dodává, že nedílnou součástí průvodu bývá i živá hudba, letos ji vystřídá zvuk, který do průvodu přinese experimentální hudebník Petr Vrba. Spolu s tím se z útrob Discovid koule budou ozývat i pasáže z Knihy proměn.

Když jde člověk průvodem v masce, tak sám sebe nevidí, jeho běžné já jakoby zmizí. Díky tomu může být třeba více bujarý.
Milan Kroulík

„Když si člověk na sebe vezme masku, tak se prostor úplně promění. A s tím se promění i on jako člověk. Může si uvědomit, jak jsou naše smysly podmíněné technologií a materialitou, která nás obklopuje,“ podotýká Milan Kroulík, který se zabývá proměnami technologií v kontextu různých kultur. „Kombinace masky a hudby v nás probouzí pocity, které je potřeba vyjádřit pohybem,“ doplňuje další postřehy Jakub Otčenášek.

Laterna svítící včely s morovou masku, kterou vytvořil Josef Koblic, procházela městem v roce 2019. Sametové posvícení mělo tehdy motto  Ulítly ti včele!

„Mutace vnímáme spíše jako něco pozitivního, jako proměnu, nedílnou součást vývoje,“ komentuje letošní motto Sametového posvícení Josef Koblic. Milan Kroulík k tomu přidává své postřehy, na něž můžeme při uvažování o maskách a hybridních identitách narazit v kyberprostoru. „Digitální prostor je mnohem plastičtější. Otevírá nám spoustu příležitostí. Snažím se v tom vidět možnost emancipace a zkoušení něčeho nového,“ říká Milan Kroulík. A dodává, že hra s identitami a maskami může představovat jeden ze způsobů, jak rozšiřovat to, čím je pro nás svět.

Pořad připravila: Tereza Lišková
Hudbu vybral: Josef Sedloň
Spustit audio

Související