Saské Drážďany lákají na vrchol malířského umění renesance v Římě

22. září 2011

Raffaela Santiho a dalších renesančních malířů. Návštěvníci Zwingeru se mohou kochat Madonou z Foligna, „sestrou" slavné „Sixtinské madony".

Výstava se koná především díky přímluvě papeže Benedikta XVI., který ve čtvrtek 22.září přijíždí na návštěvu Německa, již potřetí během svého pontifikátu.

Poprvé mimo Vatikán je ve Florencii na Labi k vidění i slavná Raffaelova Madona z Foligna, za jejíž zapůjčení do vlasti orodoval sám papež Benedikt XVI. Po téměř 500 letech se tato více než tři metry vysoká oltářní malba v drážďanské Galerii starých mistrů potkává se svou známější "sestrou", Raffaelovou Sixtinskou madonou, kterou má Zwinger natrvalo ve svých sbírkách. Saské Drážďany tak nabízí unikátní příležitost porovnat malířské ztvárnění madon a zjevení na nebesích.Madonu z Foligna namaloval Rafael v letech 1511-1512, krátce před Sixtinskou Madonou. Marie se v ní představuje jako 'zjevení'. Madona z Foligna, o něco líbeznější představuje spíše jakési vidění, které se vynořuje ze světla.

Expozice příznačně nazvaná „Nebeský lesk" chce dát ucelený pohled na náboženské malířství v tehdejší Evropě krátce před vypuknutím reformace. Kromě madon přináší i díla Raffaelových současníků, jako např. Albrechta Dürera, Matthiase Grünewalda, Lucase Cranacha či Corregia. K vidění je např. originální skice Madony di Foligno a další exponáty jako kresby, mědirytiny, knihy a dokumenty. Kurátoři vysoce oceňují přímluvu papeže, bez které by se výstava jen stěží uskutečnila. Ostatně nemělo by smysl Madonu z Foligna posílat jinam než právě do Drážďan, které vlastní Sixtinskou madonu. Tu také nepůjčují.Galerie v drážďanském zámku Zwinger hostí Madonu z Foligna a další skvosty renesance do 8. ledna příštího roku. Kromě Drážďan se lze italským renesančním uměním kochat také v Berlíně na výstavě Tváře renesance. Portrétní umění této doby představuje Bode Muzeum. Kurátoři chtěli připomenout, že renesanční umění nepřineslo pouze dokonale krásné portréty a sochy, anatomickou přesnost výrazu nebo reálnou barevnost. Poprvé ukázalo také ošklivost a nemoci.

Ve spolupráci s newyorským Metropolitním muzeem a dalšími sbírkami je k vidění na 170 portrétů, ale také soch od Donatella, Verrocchia nebo Botticelliho. Nechybí mezi nimi ani proslulá Dáma s hranostajem od Leonarda da Vinciho, kterou zapůjčil Krakov a která se v metropoli u Sprévy zastavila v rámci svého evropského turné. Z Berlína se počátkem listopadu přestěhuje do londýnské Národní galerie na velkolepou expozici věnovanou tomuto renesančnímu géniovi.

autor: zis
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.