Sára Vybíralová: Nástroj. Jaroslav Plesl v povídce o rozpadu vztahu a těžkostech příliš lehkého žití

29. září 2020

Jaroslav Plesl čte ze sebevědomého povídkového debutu mladé autorky. Příběh o rozpadu jednoho vztahu a těžkostech příliš lehkého žití poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání. Pořad není vhodný pro děti a mladistvé.

Účinkuje: Jaroslav Plesl
Dramaturgie: Klára Fleyberková
Zvukový mistr: Milan Křivohlavý
Režie: Vlado Rusko
Natočeno: v roce 2017
Hudební spolupráce: Ladislav Železný

Sára Vybíralová je zástupkyní mladé generace českých literátů. Na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy vystudovala francouzštinu a historii a pracuje jako lektorka a také překladatelka. Výrazně o sobě ale dala vědět i jako autorka, když v roce 2015 vyšla její povídková sbírka Spoušť. Za dvanáct příběhů obyvatel dnešních velkoměst získala Cenu Jiřího Ortena pro autory do třiceti let. Porota ji ocenila za „suverénní a originální vypravěčský typ, který překračuje hranice současné české prózy.“

Když ode mě Karin odešla, věděl jsem, že se musím pustit do něčeho, co mi zabrání skočit z kuchyňského okna a rozbít si lebku o čerstvě zaschlý beton našeho zrekonstruovaného vnitrobloku. Že si musím dát nějaký úkol — velký úkol...

A právě z knihy Spoušť jsme vybrali povídku Nástroj. Vypráví o jednom nepovedeném vztahu i o těžkostech příliš lehkého žití.

autoři: Klára Vičíková , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.