Šance pro jazzové skladatele: soutěž Karla Krautgartnera spuštěna

11. květen 2021

Concept Art Orchestra vyhlašuje již popáté soutěž o nejlepší kompozici pro jazzový orchestr. Ve hře je vedle finanční odměny hlavně nastudování vybraných skladeb tělesem Concept Art Orchestra, jejich profesionální natočení a odvysílání. A to nejen na vlnách Českého rozhlasu, ale i prostřednictvím zahraničních stanic.

Soutěž, určená pro skladatele do 40 let včetně, je totiž letos otevřena vedle zdejších komponistů i pro autory z Rakouska a Slovinska. Pokud jednu z cen získají tamní účastníci, budou pochopitelně točit v domácím prostředí. Vysílání skladeb ovšem hranice omezovat nebudou, což pro vítěze představuje lákavou možnost předvést svoji práci mimo domácí písečky.

Proč Skladatelská soutěž Karla Krautgartnera rozšiřuje pole působnosti právě do Rakouska a Slovinska? Skladatelka, umělecká vedoucí Concept Art Orchestra a autorka myšlenky skladatelské soutěže Štěpánka Balcarová vysvětluje:

 „Soutěž pořádáme od samého začátku ve spolupráci s Českým rozhlasem. Hledala jsem tedy partnery mezi státy, které jsou členy EBU (Evropské vysílací unie) a kladnou odezvu jsem dostala právě od Rakouského a Slovinského rozhlasu. S těmi jsem se domluvila na zajímavých cenách pro vítěze v podobě nahrávacích frekvencí, a dále na odvysílání premiéry vítězných kompozic v jejich rozhlasových pořadech.“

 Zasvěcená porota

Jedním z největších kladů soutěže bylo vždy zajištění skutečně zasvěcené poroty. Letos se jejím předsedou stane britský saxofonista a skladatel Julian Argüelles. Ano, přesně ten, který se v 80. letech proslavil v řadách památného ansámblu Loose Tubes a točil například s Carlou Bley (můžeme ho slyšet i na jejím albu Big Band Theory). Jak k jeho zapojení do projektu došlo, prozrazuje opět Balcarová:

Čtěte také

„Ač od dob mých studií v zahraničí uplynulo již mnoho let, stále čerpám z osobních kontaktů, které jsem během studia posbírala. Juliana Argüellese jsem poznala v Grazu a jsem přesvědčena, že je tím pravým člověkem pro naši letošní Skladatelskou soutěž.“

Dalšími členy poroty budou slovenský kytarista, skladatel a pedagog Matúš Jakabčic (mj. šéf CZ/SK Big Bandu), český skladatel a pedagog Jan Hála a samozřejmě samotná Štěpánka Balcarová.

Uzávěrka soutěže je stanovena na 5. července 2021. Pětice vybraných kompozic pak zazní v premiéře 11. října 2021 v karlínském Studiu 1 Českého rozhlasu. Zároveň půjde o soutěžní finále, během kterého porota vybere kompozici vítěznou. Na hlasování poroty o den později naváže skladatelská masterclass s Julianem Argüellesem.

Mezi praktickými pokyny pro autory stojí, že ideální délka skladby je pět až deset minut. A také, že nemusí jít nutně jen o kompozici instrumentální. Pokud však chce skladatel zapojit pěvecký part, musí jej konzultovat s pořadateli soutěže kvůli požadovanému hlasovému rozsahu zpěváků.

Pohybujeme se v jazzových vodách (použití typických jazzových prvků v přihlášené skladbě je logickou podmínkou), kompozice tudíž nemusí být kompletně fixována: „Concept Art Orchestra je moderní jazzové těleso, doporučujeme proto využít improvizačních schopností našich sólistů,“ píše se doslova v pravidlech soutěže.

Podrobná pravidla, ve kterých je stanoveno i obsazení, pro které mají autoři svoje kompozice aranžovat, najdou skladatelé spolu s informací, jak se přihlásit, v příslušné sekci na webových stránkách Concept Art Orchestra.

Spustit audio