Sametová kocovina

13. srpen 2002

Recenze Jiřího Langera knihy autora Roberta Buchara, Sametová kocovina. (Nakladatelství Host, 2001)

Knižní podoba stejnojmenného kontroverzního dokumentárního filmu Roberta Buchara "Sametová kocovina" nese upřesňující podtitul "Odysea české nové vlny". Je to soubor rozhovorů s předními českými filmovými tvůrci o naší kinematografii - o její historii, proměnách i současnosti. Tato zpráva, poskládaná z jednotlivých názorových střípků, odhaluje systémovou a z toho vyplývající finanční neutěšenost současného stavu české kinematografie, přesněji řečeno nelehkých podmínek filmových tvůrců. Právě takové vyznění filmu se zřejmě stalo hlavním důvodem jeho oddalovaného uvedení na programu ČT 2.

Sametová kocovina

Autor, který v sedmdesátých letech působil jako kameraman převážně v Krátkém filmu Praha, žije od roku 1981 v USA. Má tedy možnost určitého odstupu a názorového nadhledu. Jako profesor a ředitel programu kamery na Columbia College v Chicagu si - jak uvádí - uvědomil, že studenti filmové školy často nemají žádné vědomí morální odpovědnosti za to, co vytvářejí. Námět Sametové kocoviny vzešel právě z jeho přednášek. Film, a následně i tato kniha, vznikly pak na základě videozáznamů rozhovorů, natočených v roce 1999 se čtrnácti filmovými tvůrci - převážně režiséry - od zkušených umělců včetně představitelů tzv. české Nové vlny přes příslušníky střední generace až po mladé filmaře. Čtenář tak může konfrontovat například vyhraněné názory Jiřího Krejčíka a Věry Chytilové s vyznáním Ivana Passera, Jana Němce či se zkušenostmi Jiřího Menzela a současnými problémy Saší Gedeona nebo Jana Svěráka. ostatně třeba právě nesporná kvalita filmů posledně jmenovaných mladých režisérů by se mohla stát výzvou k pokračování závažné diskuse o podmínkách práce českých filmařů.

Literární matiné je pořad, který na svých vlnách vysílá ČRo České Budějovice. Internetovou podobu celého pořadu najdete zde.

autor: Hana Krejčová
Spustit audio