Sám do nitra rudé Austrálie. David Langthaler vypráví o dobrodružství v Simpson Desert

1. březen 2021

Čech žijící v Austrálii se vydal do centra Simpsonovy pouště v australském outbacku. V letních teplotách dosahujících padesáti stupňů Celsia, které tak docela nezvládalo ani jeho auto. A navíc sám.

Jako možná vůbec první sólo motorista v letním období zvládl David Langthaler cestu přes Simpsonovu poušť v centrální Austrálii na pomezí států Severního teritoria, Queenslandu a Jižní Austrálie. V cestovatelském magazínu Radia Wave Casablanca vypráví o vedrech, zrádných brodech, buších a písečných přesypech, které zdolával se svým autem až po střechu naloženým potřebným vybavením.

Jak cestovatel vyprošťuje zapadlý vůz, když je uprostřed pouště úplně sám? Co je vlastně v centru Simpsonovy pouště? Kolik litrů tekutin denně v přehřívajícím se autě pil? A jaký je život v odlehlých australských městečkách na okrajích pouští? I to se dozvíte v rozhovoru.

Milovník rudého horka

„Jsem tam závislý sám na sobě. Ten pocit je nezapomenutelný. Když se vrátím do města, tak hned uvažuju, jak se do pouště vrátit zpátky,“ přibližuje Langthaler, co ho na nehostinném australském outbacku láká.

„I to horko má něco do sebe. Mně vadí teploty teprve nad 45 stupňů. A ta rudá barva krajiny je okouzlující. Pořád to fotím. Mám tisíce fotek, i když je na nich vlastně to samé,“ směje se během natáčení pořadu mezi Melbourne a Českem.

V Austrálii žije David Langthaler už 40 let, předtím cestoval po celém světě, žil v Bolívii a jeho snem jsou další dobrodružné cesty v Rusku i Austrálii. O jeho cestách se můžete víc dozvídat například na facebookové stránce West Bound Dave nebo na Instagramu.

V kompletním záznamu pořadu Casablanca uslyšíte o průběhu cesty do nitra Simpson Desert, ale i o potřebném vybavení, prožívání horka i samotě cestovatele na dobrodružné výpravě.

Z cesty Davida Langthalera přes Simpsonovu poušť v centrální Austrálii
autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.