Salon umění v Centru Dox představuje 1132 obrazů

7. květen 2012

Když na začátku dubna zveřejnilo Centrum současného umění Dox v Praze 7-Holešovicích otevřenou výzvu „Vystav své dílo v Doxu“ nikdo netušil, jaká bude reakce. Dnes už je odpověď jasná.

Na stěnách Doxu, na výstavní ploše 1000 m2 visí na výstavě „Salon umění – malba“ v několika řadách nad sebou stovky obrazů od povětšinou neznámých, ale i známých autorů. V poněkud chaotickém nakupení se tu střídají krajiny s portréty, mnohafigurální kompozice se zátišími, abstraktní obrazy s fantazijními a snovými výjevy, experimentální technologie s klasickou malbou, dokonalé malířské řemeslo s neumětelstvím a plagiátorstvím.

02624042.jpeg

Podobně jako v pařížském Salonu nezávislých tu platilo heslo „žádná jury, žádné ceny“. Výběr zastoupených děl zde nepodléhá komisnímu výběru a vymezuje se vůči jakékoliv klasifikaci a hierarchii. Proč se Centrum současného umění Dox rozhodlo podniknout průzkum současného českého malováním formou salonu a jaký typ salonu byl pořadatelům příkladem, na to se Karel Oujezdský v Doxu zeptal jeho zakladatele a ředitele Leoše Války.

Všechna díla, která do Centra Dox doputovala na základě otevřené výzvy umělcům a veřejnosti, si můžete v Doxu prohlédnout na výstavě „Salon umění – malba“ do 25. května.

Spustit audio