Salmonelóza v Hradci, rušení poštovních poboček a překvapení dvorských tučňáků. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

V Hradci Králové se objevila salmonelóza. Potvrzené případy se týkají víkendových návštěvníků restaurace v centru města. Detaily zjišťoval reportér Tomáš Lörincz. Desítky lidí přišly se střevními problémy i do hradecké fakultní nemocnice.

Majitelka restaurace okamžitě reagovala, na facebookových stránkách firmy se návštěvníkům veřejně omluvila za způsobené potíže a sama se pustila do hledání příčiny. Podle jejích informací měli zdravotní potíže všichni, kteří konzumovali jídlo s arašídovou omáčkou. Tuhle informaci zatím hygienici nepotvrdili, podle mluvčí Veroniky Krejčí po přesné příčině pátrají.

Čtěte také

Některá města a obce se nechtějí smířit s plánovaným rušením poboček České pošty na svém území a plánují s vedením státního podniku jednat. Například zástupci Hradce Králové navrhují otevření jedné velké pobočky v nákupním centru na Moravském Předměstí. Právě ta by mohla nahradit tři provozovny určené ke zrušení.

Starosta Náchoda Jan Birke z hnutí Jan Birke pro Náchod chce s vedením České pošty také jednat, zvratu rozhodnutí o zrušení dvou ze tří provozoven ve městě ale velké šance nedává. „Naivně si myslet, že bychom měnili rozhodnutí vlády o stavu, že by v Náchodě nezrušli dvě pobočky, ale jen jednu, to je prostě naivní.“

Čtěte také

Pozveme vás do Safari Parku Dvůr Králové a zatouláme se hlavně do pavilonu vodních světů, kde je v nově upravených nádržích teď k vidění rovnou devět krokodýlů dvou druhů. Ale nevynecháme ani naše tučňáky, protože hradecký rozhlas je jejich patronem.

Na vše se zeptáme zoologa Michala Podhrázského, který je naším hostem. „V zoo mám na starosti všechno, co sedí na vejcích. Včetně nádherného terária Vodní světy. Tam je momentálně 9 krokodýlů a snažíme se přivézt desátého. Zvířata by si na sebe měla zvyknout a společně vyrůst. To je plán chovu.“

autor: baj
Spustit audio

Související