Salman Rushdie: Hanba. Román od autora Satanských veršů poprvé jako četba

Ladislav Frej v „moderní pohádce“ o Pákistánu. Kniha napsaná před šestatřiceti lety pojednává o Pákistánu a autor v ní mistrně propojil svět svých orientálních kořenů s moderními západními prozaickými postupy.  Dílo, které překvapivě promlouvá i k současnosti. Poslouchejte na Vltavě denně od 18:30 a po odvysílání všech dílů ještě po dobu dvou týdnů on-line. 

Kompletní dvacetidílnou četbu na pokračování poslouchejte on-line od 20. října od 18:30. V archivu bude k dispozici po dobu dvou týdnů.

Děj románu Hanba (1983) je spletitý: V honosném sídle, spojeném se světem pouze nákladním výtahem, se třem zhanobeným sestrám narodí syn Omar Chajjám Šakíl. Když se konečně vymaní z jejich vlivu, vyjde z domu jako dychtivý voyeur všech metamorfóz hanby, před níž ho jeho tři matky chtěly ochránit. Venkovním světem je Pákistán a pro lidi v něm je hanba synonymem smrti.

Román je pak složitou a fiktivní rodinnou ságou dvou národních hrdinů, Razy Hajdara a Iskandara Harappy, postav, které obě mají skutečný předobraz v pákistánských dějinách. Většinu historických postav přitom autor groteskně degraduje a paroduje.

Kniha je zároveň jakousi moderní orientální pohádkou, ornamentální fantasmagorií, politickým pamfletem i osobní výpovědí poangličtělého Inda, jemuž odstup exilu umožňuje vypořádat se s vlastními kořeny. Střídají se styly i vypravěčské polohy, dějiny se stávají pohádkou a pohádka dějinami, skutečnost je obalována legendou, která jí prorůstá. Složitě komponované dílo nabité příběhy a nečekanými zvraty představuje jeden z vrcholů světové prózy 20. století.

Magický realista s cejchem smrti

Jeden z nejvýznamnějších současných světových prozaiků Salman Rushdie se narodil roku 1947 v indické Bombaji. Vyrůstal v bilingvním anglo-urdském prostředí indických muslimů. Po rozdělení země se rodina přestěhovala do Pákistánu. Rushdie odjel studovat do Velké Británie a po absolutoriu na Cambridgeské univerzitě v oboru historie se v Británii v půli 60. let natrvalo usadil.

Čtěte také

Rushdieho styl psaní bývá často označován jako magický realismus s historickou fikcí. První výrazný spisovatelský úspěch mu přinesla kniha Děti půlnoci (1981) – získal za ni Man Bookerovu cenu. Autorův čtvrtý román Satanské verše (1988) se setkal s kontroverzním přijetím a v některých zemích vyvolal protesty ze strany muslimů, někdy i násilné. Rushdiemu bylo vyhrožováno zabitím a v únoru 1989 ájatolláh Chomejní, nejvyšší vůdce Íránu, vydal fatvu, ve které Rushdieho odsoudil k smrti. Před třemi lety byla odměna za zabití Rushdieho navýšena, činí již téměř čtyři miliony dolarů.

Rushdie, který v roce 2007 získal od britské královny Alžběty II. titul sir, v posledních letech žije v USA. V roce 2012 vydal memoárovou knihu Joseph Anton: Vzpomínky, v níž vzpomíná i na českého prezidenta Václava Havla, který jej podporoval. Prahu ostatně spisovatel dvakrát navštívil, a to v letech 1993 a 2001.

Účinkuje: Ladislav Frej

Překlad: Pavel Dominik
Připravila: Alena Heroutová
Režie: Aleš Vrzák
Natočeno v roce 2019.

autor: Alena Heroutová
Spustit audio