S palcátem v erbu

30. červenec 2015

Svojšín patří k nejstarším feudálním sídlům na západě Čech. Letos, 29. srpna, tu budou slavit 840. výročí první písemné zmínky o obci. Nás ale teď bude zajímat historie mnohem mladší. Naším cílem je totiž zdejší barokní zámek. Pojďte s námi na výlet.

Svojšínský zámek nelze přehlédnout. Majestátně se rozkládá na horním konci návsi, v sousedství kostela sv. Petra a Pavla.

Trochu historie

Zámek dal vybudovat hrabě Jan Václav Příchovský roku 1723. Příchovské v roli majitelů zámku pak roku 1795 vystřídal rod Juncker Bigatto, který držel panství do poloviny třicátých let 20. století. Posledním vlastníkem byl v roce 1945 Klement Podevile.

Poválečné osudy zámku příliš neprospěly a postupně chátral. Novodobá historie se začala psát až v roce 1990, kdy stát zámek bezúplatně převedl na obec Svojšín a ta začala s postupnou rekonstrukcí.


Náš tip:
Nenechte ujít akci z programu festivalu 9 týdnů baroka. V sobotu 1. srpna se na zámku ve Svojšíně koná zahradní slavnost. Čeká vás tam celodenní program s divadlem, tancem a květinovými instalacemi. Začátek je v 10 hodin dopoledne.

Na prohlídce zámku

V současnosti si zatím můžeme prohlédnout jen ty místnosti, které se již obci podařilo opravit. V přízemí je malá stálá expozice. V úvodní části se věnuje nejstarší historii Svojšína a na fotografiích a v dokumentech připomíná majitele zámku.

Nezachovalo se téměř nic

V dalších místnostech je k vidění torzo původního zámeckého vybavení.
Je to opravdu jen zlomek - truhly a skříně na ošacení, jídelní servis, jezdecké boty nebo vzácný palcát z počátku 16. století, který najdeme v erbech rodu Juncker Bigatto i obce Svojšína. Téměř vše nenávratně zmizelo, včetně legendární postele s nebesy, ve které údajně přespal Albert z Valdštejna na své cestě do Chebu.

Čtěte také

Galerie předků

Historii zdejšího sídla připomíná také zdejší obrazárna - galerie předků. Celkem čítá osmdesát šest portrétů svojšínských pánů, na zámku jich zatím vystavují třicet šest. Je mezi nimi i nejslavnější z rodu Příchovských, hrabě Antonín Petr Příchovský, který byl v letech 1763-1793 pražským arcibiskupem.

Noc na zámku

V přízemí je k návštěvníkům k dispozici levná turistická ubytovna. „Není to žádný zámecký hotel,“ upozorňuje starosta Karel Petráň. Kolem ubytovny pak stoupáme do prvního (a posledního) patra zámku. Zde obec využívá opravené prostory ke krátkodobým výstavám. V současnosti je tu k vidění výstava ornátů
a liturgických předmětů ze zdejšího kostela sv. Petra a Pavla.

V zámeckých zahradách

Při pohledu z okna se před námi otevírá výhled do upravených barokních zahrad. Dvě velké terasy vznikly z popudu Judithy Theresie Příchovské, původně totiž vedla svažitá náves až k zámku. Staré časy tu připomínají památný buk červený a mohutný zerav. Kdo ale hledá jiné občerstvení než spočinutí v jejich stínu, tomu je k dispozici zámecká kavárna.

Poslechněte si reportáž z naší návštěvy zámku ve Svojšíně z výletního seriálu Kampa. Naším průvodcem byl starosta obce Karel Petráň.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.