Za všechny prachy. Originální případ podvodu milenecké trojice, který řešil rada Vaňásek

Každý podvod vyžaduje nápad, pečlivou přípravu a notnou dávku hereckého talentu. Tři pachatelé v roce 1911 zcela novým způsobem okradli několik ctihodných občanů.

Autorka projektu: Bronislava Janečková
Účinkují: Jitka Jirsová, Kryštof Rímský, Libor Stach,Růžena Merunková, Hanuš Bor, Jan Hofman, Jan Novotný, Jakub Stich a Jan Teplý ml.
Napsala: Tereza Vojtová
Zvuková spolupráce: Petr Šplíchal
Režie: Jaroslav Kodeš
Premiéra: 24. 10. 2018

Helena Seitzová byla dívka z dobré rodiny. Po smrti otce už ovšem prostředky na vysoký životní standard nestačily. Nastal čas začít využívat vztahu se dvěma milenci…

Prvním z nich byl student práv Antonín Salveter, který sice neměl malý příjem, ale topil se v dluzích. Od roku 1908 žil v podnájmu u Heleniny matky a dívčina krása ho nenechala chladným. Stejnému kouzlu podlehl i ženatý poručík 55. pěšího pluku Jan Seibt.

Falešné směnky

Trojlístek nejdříve zneužíval Salveterovy funkce pokladníka studentského spolku pro chudé posluchače práv na pražské německé univerzitě a bral si peníze z jeho pokladny. Pak ale Seibta napadlo, že by mohli zfalšovat směnky.

Peníze od banky si zkrátka půjčí od důvěryhodné osoby, která na to přijde až ve chvíli, kdy se bude blížit splatnost padělané směnky. Helena Seitzová navíc využila rodinných známostí a pod falešnou záminkou získala podpisy lékárníka Zouly a velkostatkáře Heřmana Janovského.

A protože šlo všechno hladce, vystavila trojice falešnou směnku rovnou na 20 000 korun. Vinohradská záložna ovšem chtěla pravost podpisu Heřmana Janovského ověřit, a tak Seitzová vyzvedla směnku nevyplacenou.

Nemanželská dcera

I když se jim nepodařilo směnku napoprvé udat, nevzdali to. Jen Salveter už se dalších pokusů přímo neúčastnil, ale Seitzová a Seibt v plánu pokračovali.

Do Pozemkové banky na pražských Příkopech se Seitzová vydala jako Zdeňka Skálová, nemanželská dcera dr. Janovského. Tvrdila, že celkem šest směnek dohromady za 50 000 korun dostala od otce na věno. Vše se ale musí odehrát v naprosté diskrétnosti, aby se předešlo skandálu.

Tentokrát byl pokus o podvod úspěšný. Seitzová, Seibt i Salveter si rozdělili podíly a všichni tři si užívali luxusu. A protože s jídlem roste chuť, začal Seibt v červnu 1911 připravovat další podvod...

Případ mladého Vaňáska

Případ, ve kterém šlo nakonec o čtvrt milionu, řešil společně s komisařem Jandou mladičký Josef Vaňásek, tehdy policejní nováček, koncipista, později chlouba pražské policie a vrchní policejní rada. Během soudního procesu bylo vyslechnuto 36 svědků a dva znalci písma.

autoři: Tereza Vojtová , Miloš Vaněček , and
Spustit audio

Související