S hudbou Bruna Coulaise z Himaláje až na dno moře. Kolik podob může mít filmový soundtrack?

10. říjen 2021

Film Himaláj – Karavana byl prvním nepálským filmem nominovaným na Oscara a jedinečnou hudbu k němu složil oceňovaný skladatel Bruno Coulais. Stejně jako třeba k filmům Slavíci v kleci nebo Píseň moře. O filmové hudbě francouzského skladatele bude mluvit Kristýna Šrámková.

Skladatel, který umí napsat hudbu nejen k celovečernímu hranému filmu a k mytologickému animovanému příběhu, ale i k přírodovědnému uměleckému dokumentu. V roce 1996 mu hudba k dokumentu Mikrokosmos vynesla cenu César. Zvukomalba hraje důležitou roli  i v jeho soundtracku k dokumentu Ptačí svět (2001), který přináší fascinující záběry migrujících ptáků. A třetím uměleckým dokumentem, ze kterého v Klapce zazní hudba Bruna Coulaise, je film Oceány (2009), také z dílny režiséra Jacquese Perrina.

Druhou oblastí skladatelovy tvorby jsou animované filmy. První větší úspěch v této oblasti byl film Koralína a svět za tajnými dveřmi (2009) a potom, na Oscara nominovaný snímek, Píseň moře (2014).

Asi nejvýrazněji se zapsala do uší diváků Coulaisova hudba k filmu Slavíci v kleci (2004). Dojemný příběh z prostředí pěveckého sboru na chlapecké internátní škole režíroval Christophe Barratier. Coulaisova píseň Vois sur ton chemin získala dokonce Oscarovou nominaci.

Na jedinečném soundtracku k filmu Himaláj – Karavana (1999) spolupracoval skladatel s korsickou mužskou vokální skupinou A Filetta. Hudba tu zásadně dotváří vhled do kultury Nepálců. Výpravný příběh, v režii bývalého fotografa National Geografic Erica Valliho, se stal jedinečným dokumentem života lidí v nepálském regionu Dolpo a Coulaisův soundtrack hudbou, která vyznívá silně a autenticky i bez filmového obrazu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.