S básníkem Medardem po Oravě. Poslechněte si reportáž Filipa Gaža

5. červen 2020

Student oboru Rozhlasová a televizní dramaturgie na Divadelní fakultě JAMU natočil reportážně-poetické pásmo, které vás zavede do slovenské přírody.

Jozef Medard Slovík je slovenský publicista a prozaik. Má na svém kontě i dvě básnické sbírky – Medardovská kvapka a Horské dúšky medu. Narodil se 8. června, tedy v den, kdy má svátek Medard. K tomuto jménu se váže i známá pranostika „Medardova kápě čtyřicet dní kape“, slovensky „Medardova kvapka štyridsať dní kvapká“. Slovík se s tímto jménem ztotožňuje, proto si ho zvolil jako svoje umělecké jméno.

V roce 2018 za knihu rozmanitých příběhů Stretnutia naslepo získal první místo v soutěži Kniha Oravy 2017. Autor je absolventem přírodovědecké fakulty UMB v Banské Bystrici.

Žije v Rabčicích a působí jako knihovník-informatik v Městské knihovně v Námestově, kde organizuje literární besedy, exkurze a podzimní autorské čtení se známými současnými slovenskými spisovateli. Má též svůj blog, kde píše zejména o svých cestovatelských zážitcích. Mezi jeho oblíbené zahraniční destinace patří Gruzie, Ukrajina, Skotsko, Irsko a Texas.

Autor reportáže navštívil Jozefa Medarda Slovíka, s nímž si promluvil o jeho tvorbě, dozvěděl se o jeho inspiracích a zážitcích, zatímco ho doprovázel k jednomu z jeho oblíbených míst – Hviezdoslavově hájence na Oravě pod Babí horou. „Když jsem uviděl všechnu tu přírodní krásu kolem, došlo mi, že jsem se na inspiraci ptát ani nemusel,“ říká Filip Gažo.       

autor: Filip Gažo
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.