S Alenou Zemančíkovou po Kodani, s Janem Burianem Na sever!

10. září 2012

Dánskou metropoli Kodaň i vzdálený dánský ostrov Bornholm, ze kterého je blíž k švédským břehům než do Kodaně navštívíme s Alenou Zemančíkovou a Janem Burianem. Po celý tento týden nám budou posílat pohlednice z dvou míst, která ukazují různorodou tvář Dánska. Vysíláme v rámci Severského roku na Vltavě od 10. září 2012.

Severský rok12.50 Dánské hlavní město KodaňDánské hlavní město Kodaň leží na východním pobřeží ostrova Sjaelandu a na ostrově Amageru a Slotsholmenu. Má i s předměstími asi jeden a půl milionu obyvatel. Původní osadu daroval roku 1167 Valdemar I. Veliký biskupu Absolonovi, který tu vybudoval na obranu proti pirátům pevnost. Po Kodani se projedeme na lodi, projdeme pěšky, vystoupíme na věž a podíváme se do knihovny, jež nese jméno dánského filozofa Sørena Kierkegårda. Pátý den se vypravíme do Helsingoru, což je Hamletův Elsinor, slavný hrad střežící průliv mezi Dánskem a Švédskem. Kromě dánských průvodců s námi s mikrofonem půjde Alena Zemančíková.

Důvěrná sdělení13.30 Na sever!S Janem Burianem za básníky, muzikanty a vypravěči do zemí Skandinávie. Dánské ostrovy – BornholmOstrov Bornholm je blíže ke švédským břehům než k dánskému hlavnímu městu Kodani a Dánové si ho na Švédsku po třicetileté válce museli vybojovat. Za 2. světové války byl ostrov zničen sovětským bombardováním. Rudá armáda však z oblasti zase rok po válce odešla. Ostrov je velice zajímavý archeologicky a také historicky. Množství jeho podivuhodných románských rotund má souvislost s řádem templářů, kteří je zřejmě postavili.Na ostrově prožil dětství nositel Nobelovy ceny za literaturu Martin Augustin Nexö, autor knihy, podle níž byl natočen slavný hollywoodský film Pelle dobyvatel. Na ostrově je zvláštní světlo a mnoho malířů. Zato prý zde není žádná pořádná hudba – ale my nějakou přesto uslyšíme.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.