Rybovka s Petrem Popelkou

11. prosinec 2022

Smetanova síň Obecního domu, v neděli 11. prosince 2022 od 15.00 a 17.00 hodin.

Jako dárek za trvalou přízeň pro vás rozhlasoví symfonikové připravili dva mimořádné sváteční koncerty s Českou mší vánoční Jakuba Jana Ryby. Tuto pozornost SOČR nabídl za zcela symbolickou cenu, aby tak poděkoval všem, kteří v této zemi platí rozhlasový poplatek. Koncert proběhl v neděli 11. prosince do Obecního domu.

Záznam si můžete poslechnout na Štědrý večer ve 20 hodin ve vysílání stanice Vltava.

Krásný vánoční podvečer s hudbou Jakuba Jana Ryby za symbolických 60 Kč – jak takto jedinečnou nabídku chápat? „Jako poděkování všem poctivým a věrným příznivcům Českého rozhlasu,“ říká nový šéfdirigent Petr Popelka, který s tímto skvělým nápadem přišel a získal pro něj i další vynikající umělce.

Připomeňme, že rozhlasový poplatek, který v nemalé míře stojí za překvapeními tohoto druhu, je v současnosti stanoven na 45 Kč. Nenavýšil se již dlouhých 17 let, přičemž se jedná o zcela klíčový zdroj financování Českého rozhlasu, a tedy i jeho symfonického orchestru. Jako odpovídající a optimální úroveň poplatku přitom odborníci v současné době uvádějí právě částku, za kterou můžete nadcházející koncert navštívit.

Sóla zazpívají Dana Burešová, Štěpánka Pučálková, Daniel Matoušek a Jozef Benci. Večer byl zároveň krásnou příležitostí pro členy Dětského pěveckého sboru Českého rozhlasu pod vedením sbormistryně Věry Hrdinkové, které doplnili dámy ze sboru Carmina Bohemica a pánové z Kühnova smíšeného sboru.

„Rozhlasové orchestry v celé Evropě sehrávají důležitou roli v kulturním životě a celé společnosti. Pokud se ovšem u nás poplatek nezvýší, může pro Český rozhlas i jeho orchestr nastat tíživá situace. Nedovedeme si představit, že už by SOČR neměl koncertovat, nahrávat. Vždyť představuje jedinečné kulturní dědictví, které si zaslouží zachovat i pro budoucnost,“ dodává Petr Popelka.

PROGRAM

Jakub Jan Ryba Česká mše vánoční

Dana Burešová soprán
Štěpánka Pučálková mezzosoprán
Daniel Matoušek tenor
Jozef Benci bas

Dětský pěvecký sbor Českého rozhlasu
dámy ze sboru Carmina Bohemica
pánové z Kühnova smíšeného sboru
Věra Hrdinková sbormistryně
Petr Popelka dirigent

Jitka Novotná průvodní slovo

autor: SOČR

Související

  • Rybovka s Petrem Popelkou

    Za symbolických 60 korun vstupného připravili rozhlasoví symfonikové sváteční zážitek: Českou mši vánoční Jakuba Jana Ryby. Jako dík všem, kdo platí rozhlasový poplatek.

CD SOČRu v e-shopu