Růžena Zátková – jediná česká futuristka

8. duben 2011

Zajímavou a objevnou výstavu, věnovanou krátkému životu a syntetickému dílu jediné české futuristky Růženy Zátkové (1885–1923), otevřela ve čtvrtek 7. dubna v podvečer Správa Pražského hradu ve spolupráci se společností Arbor Vitae societas v Císařské konírně Pražského hradu.

Výstava probíhá pod záštitou prezidenta republiky Václava Klause, ministra kultury Jiřího Bessera a primátora Hlavního města Prahy Bohuslava Svobody.

02305275.jpeg

Výstava a také doprovodná publikace, kterou vydalo Arbor vitae societas a Porte o.s., nese název „Růžena – Příběh malířky Růženy Zátkové“. Jaký byl životní a tvůrčí příběh zapomenuté české umělkyně, jejíž dílo zahrnuje širokou škálu projevů od koláže, přes kinetické asambláže, plastiky, ale také ilustrace inspirované perskými miniaturami až po abstraktní obrazy a realistické kresby, na to se Karel Oujezdský zeptal kurátorky a autorky koncepce výstavy Aleny Pomajzlové.

Výstavu nazvanou „Růžena – příběh malířky Růženy Zátkové“ můžete v Císařské konírně Pražského hradu navštívit do 31. července. Výstavu provází stejnojmenná obsáhlá publikace a připraven je i bohatý doprovodný program v podobě komentovaných prohlídek, přednáškového cyklu a doprovodné výstavy „Vlastní pokoj“ v Písecké bráně, v jejichž rámci význačné české kurátorky představí nepříliš známé nebo zcela neznámé české umělkyně.

Spustit audio