Rudolf Matys: Duchovní vertikalita Čech. Esej v autorské interpretaci

9. září 2023

V sobotu 2. září ve večerních hodinách zemřel po delší nemoci básník, esejista a dlouholetý redaktor Českého rozhlasu Rudolf Matys, náš drahý kolega. Jedním z témat, které ho v průběhu let nepřestávalo fascinovat, bylo české baroko. Ukázku z něj, barokní poezii evangelickou, připomenul ve svém posledním rozhlasovém pořadu Ta hodina ponížení a žalosti z roku 2021. Další matysovskou připomínkou se pak stane esej Duchovní vertikalita Čech v autorském podání.

Účinkuje: Rudolf Matys
Režie: Petr Adler
Natočeno: 2018

Do literární redakce Československého rozhlasu ho v 60. letech přivedla Viola Fischerová. Od té doby až takřka do posledních dní se zde věnoval především české poezii a tvorbě pořadů s ní spjatých.

I za normalizace přinášel řadu literárních i esejistických objevů a mimo jiné pod krycími jmény umožňoval pracovat i jinak zakázaným autorům. V devadesátých letech se v redakci s Pavlem Šrutem, Janem Halasem, Václavem Daňkem a dalšími podílel na renesanci Českého rozhlasu Vltava. Vedle rozhlasové práce ale nepřestal nikdy psát básně a esejistiky a dětskou literaturu, mimo rozhlas působil i jako editor.

Jeho rozhlasová tvorba je spjatá s režisérskými osobnostmi Josefem Henkem, Josefem Melčem a Hanou Kofránkovou. Mimo jiné stojí za ikonickou nahrávkou Máchova Máje z roku 1986 s Radovanem Lukavským, Viktorem Preissem, Josefem Somrem, za dramatizací balad z Erbenovy Kytice a spojením jeho esejistické pronikavosti s darem poutavě vzdělávat posluchače se stal cyklus Semper viva věnovaný nejvýznamnějším postavám české poezie.

autor: tur
Spustit audio

Související