Rudolf Jurolek: Táto báseň má v sebe dve deci červeného vína. Výběr z tvorby slovenského básníka

23. červenec 2023

Rudolf Jurolek (*1956) má za sebou kariéru gymnaziálního učitele, novináře i soukromého nakladatele. V současné době pracuje pro vydavatelství Skalná ruža a podle stránek literárního časopisu Fragment „nejčastěji žije v Breze na Oravě, Trnavě a v Badenu poblíž Vídně“. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkují: Dušan Sitek a Peter Varga
Připravil: Michal Jareš
Režie: Natália Deáková
Natočeno: 2019

Od roku 1987 vydal celkem sedm básnických sbírek a v roce 2017 debutoval i jako prozaik - knihou Pan O. V českém prostředí jej mohou čtenáři znát nejen z antologie Šest slovenských básníků, ale také z několika veřejných čtení, které Jurolek u nás absolvoval.

V pořadu Svět poezie na Vltavě uvedeme básně Rudolfa Jurolka ve slovenštině.

autor: Michal Jareš
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.