Rubensův obraz v Rakousku

19. duben 2002

V Rakousku se několik set let nacházel obraz slavného malíře Petera Paula Rubense, který byl po celou dobu připisován jinému tvůrci: Janu van den Hoeckemu. Pravé autorství díla s názvem "Vražda dítěte v Betlému" bylo zjištěno teprve nedávno. Pro obraz samotný však tato zpráva přichází pozdě, protože rakouský památkový úřad již vydal souhlas s jeho vývozem do Velké Británie, kde bude 11. června prodán v dražbě.

Obraz koupil v roce 1702 lichtenštejnský kníže Johann Andreas spolu s dalším Rubensovým dílem "Samson a Dalila". Obě rané práce tohoto mistra barokní malby, které pocházejí z let 1609 až 1511, potom mnoho let zdobily stěny vídeňského Zahradního paláce. Na začátku 18. století se však ztratil tamní inventář a jako tvůrce obou obrazů byl chybně označen van den Hoecke. Ve 20. letech minulého století byl obraz "Samson a Dalila" identifikován jako výtvor Rubense a od roku 1980 se nachází ve sbírkách britské Národní galerie. "Vražda dítěte v Betlému" však byla i nadále považována za dílo van den Hoeckeho a jako takové bylo před časem nabídnuto londýnské aukční síni Sotheby's.

Logo

Již předložená fotografie však vzbudila u odborníků tohoto renomovaného londýnského domu, který se zabývá dražbami uměleckých předmětů, pochybnosti. Experti se proto rozhodli malbu prozkoumat za použití metody dendrologie a došli k závěru, že autorem je Peter Paul Rubens. Zdá se, že pracovníci aukční síně Sotheby's si nyní mohou spokojeností mnout ruce. Díky senzačnímu objevu se hodnota draženého obrazu zdesateronásobila. Vyvolávací cena se pohybuje v rozmezí 6,5 do 9,7 milionů eur. Všeobecně se ale očekává, že budoucí majitel za malbu zaplatí nejméně dvojnásobek.

autor: Šárka Daňková
Spustit audio