RPG a náboje do raketometů. Ve skladech u Chrasti má být i munice větší ráže

3. listopad 2017

Soukromá firma chce do bývalého armádního areálu v Chrasti na Chrudimsku umístit až sto tun munice. A to včetně velkorážového střeliva a granátů. Proti obnovení muničního skladu už před dvěma lety protestovaly okolní obce, lidé mají strach hlavně z případné havárie. Krajští úředníci teď budou znovu rozhodovat, jestli provoz povolí, nebo ne.

Firma JARO chce využívat deset budov v bývalém vojenském areálu. Podle návrhu bezpečnostní zprávy by tam při plném stavu mělo být 103 tun munice - běžných nábojů do ručních zbraní, ale i kanonů, minometné granáty, střely pro tanky, velké houfnice nebo náboje do raketometů. Složení by se mělo měnit podle toho, jaká bude poptávka na trhu, nicméně z dokumentu vyplývá, že se v areálu každý den otočí až tři kamiony s municí.

První žádost o obnovení provozu majitelé podali před dvěma lety. Povolení sice firma dostala, ale dosud muniční sklady v areálu nezprovoznila. Od té doby došlo ke změně legislativy, takže společnost o povolení žádá podruhé.

Čtěte také

Firma argumentuje znaleckým posudkem, podle kterého jsou rizika minimální. Sklady odděluje od vesnic les a terénní vlna, která by měla suplovat ochranný val. Ohrožené nejsou podle posudku ani nejbližší silnice a železniční trať ve směru na Havlíčkův Brod.

Obce žádaly důkladnější zajištění areálu

Proti už před dvěma lety byla část obyvatel Chrasti, nesouhlasili ani zastupitelé Smrčku nebo Horky. Lidé se bojí hlavně případné havárie. Areál je od zástavby vzdálený ani ne kilometr.

Areál muničního skladu u Chrasti tvoří 20 budov, nekteré se rozpadají a jsou bez střechy

Podle nezávislé starostky Horky Dany Dostálové je základ plot a vyřešení pojistky pro případ havárie. Starostka Chrasti Martina Lacmanová (Volba pro město) si přeje dostávat i informace o mimořádných manipulacích s municí, pokud by je firma prováděla.


Muniční sklad v Chrasti
Původně armádní muniční sklad v provozu od roku 1959. V celém areálu je dvacet budov, ke skladování munice má sloužit deset z nich. Celková kapacita bude 103,5 tun. Některé objekty jsou bez střech a rozpadají se.

Jenže některá uvedená fakta tak úplně nesedí. Třeba právě oplocení, které je podle žádosti kompletní a dostačující, jenže jak zjistil redaktor Českého rozhlasu Pardubice, v plotech jsou díry, některá pole úplně chybí a není problém se do areálu dostat.

Bezpečnostní dokumentaci krajský úřad rozeslal obcím na začátku října. Obecní úřady musí podklady nechat zveřejněné 30 dní a ještě dalších 15 dnů po lhůtě se může ozvat kdokoli, kdo by měl ke zprávě nějaké připomínky. Český rozhlas oslovil několik starostů, ti budou v podstatě žádat to samé jako již jednou: důkladnější zajištění areálu nebo sjednanou havarijní pojistku. Krajští úředníci připomínky vyhodnotí a potom rozhodnou, za jakých podmínek provoz skladu případně povolí.

Skladovaný materiál

Firma počítá s uskladněním i vojenské munice. Znamená to náboje do pěchotních zbraní (pistolí, samopalů, útočných pušek), ale i střelivo do velkorážních kulometů a kanonů.

Čtěte také

Dále pak minometné a dělostřelecké granáty, střely pro tanky (T-55, T-72, T-80), RPG munice, náboje pro raketomety (RM-70 Grad) a také třeba tříštivo-trhavé náboje do houfnic. U nich například výrobce uvádí poloměr smrtícího účinku až 1500 metrů. Nejbližší zástavba je od skladů 700 metrů.

Vyznačení 2., 3. a 4. bezpečnostní zóny muničního skladu
autor: kop
Spustit audio