Rozzářený stromeček v barvách Semaforu

20. prosinec 2002

Na první pohled by se mohlo zdát, že k Vánocům nepatří nic, na co nejsou reklamy. Pravda je ale pravým opakem této komerční lži. Vánoce tvoří kromě lásky, (neklišovité klišé) především stromeček, dárky a koledy. A jelikož dárkem může být i zmíněná láska a nebo koleda, nadělují se některé i předem. Divadlo Semafor tak již tradičně činí ve dvanácti reprízách vánočního pořadu Tiše a ochotně.

Pořad má dvě poloviny - koncertní a divadelní. V té prvé se zpívají koledy, které Jiří Suchý taktéž rozdělil na dvě poloviny. První pro ty, kdo rádi jihnou, tedy koledy lyrické a pak pro ty, co vánoce berou jako svátky spěchu a návalů, tedy drastické, v autorském podání Václava Kopty. Vedle písní lyrickou část obohatil Jiří Suchý svou povídkou, v níž se s humorem sobě vlastním a špetkou satirického ostří podíval na změny kabátů těch, kdo nadělují dárky - Ježíšek - Děd Maroz - Santa Claus a na jejich boje o české koryto (či kotlinu).

Jiří Suchý

Koncertní polovině večera však jakousi třetí polovinu přidala skupina Gospeltime, která svým upachtěným pokusem navazovat kontakt s diváky celému pořadu notně uškodila a zrušila atmosféru. Naštěstí vše vylepšila druhá polovina plná Semaforského humoru i poesie ve scénce vánoce bezdomovce, kterou ztvárnila dvojice Suchý - Molavcová a baladě Štědrý večer ze Suchého-Havlíkovy-Erbenovy Kytice. Celý pořad tak vyvrcholil rozžehnutím stromku z lidských těl a svící a jedinou, ale rozhodně nepatrnou pihou na kráse byla skutečnost, že hudba Kytice šla pouze z nahrávky.

autor: Filip J. Zvolský
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.