Roztančená Edith

30. leden 2004

Po povodňové přestávce se do Divadla v Dlouhé opět vrátilo představení "Edith Piaf - vrabčák z předměstí". V roli Edith Piaf se střídají Radka Fišarová a Zdena Trvalcová a obě dvě (Fišarovou mohu potvrdit z vlastního zážitku, Trvalcovou pouze z vyprávění) dokáží písně zazpívat vskutku jako Edith - tak, že běhá mráz po zádech.

Nejsou to však jediné dvě Edith. Představení je z velké části taneční a v taneční roli Edith se střídají Kateřina Benešová-Rejmanová, Zuzana Hradilová a Hana Literová. V tanci se odehrává celý život Edith, který je bez přečtení stručného děje v programu těžko pochopitelný a místy až příliš zatížený tancem a pohybem na úkor písní. Přesto však toto rozdvojení Edith přináší zajímavé okamžiky, zvláště od chvíle, kdy se přiznává toto dvojí obsazení a na scéně se objevují obě najednou. Toto odhalení sice přichází až v polovině a rýpavý divák může mít pocit, že na něj do té doby inscenátoři hrají habaďůru baletních výkonů zpěvaček, ale pak se vše srovná i pro rýpaly.

Edith zpívá nacistům

Skutečnost, že je většina děje v tanci, pramení z toho, že autorem scénáře je tanečník a choreograf Libor Vaculík. "Tanečnosti" je také podřízena scéna, která je efektní ve své jednoduchosti nechávající volný prostor tanci. Pozadí tvoří schodiště s vyvýšeným podiem ve tvaru osvětlené Eiffelovky a vpředu je pouze jakýsi obdélník, který je vším, od dětského hřiště po hrob. A tak se děj symbolicky odehrává mezi pódiem, hřištěm a hrobem, tedy tam, kde se vskutku děl. Pod Eiffelovou věží, na březích Seiny a všude tam, kam došel hlas Edith Piaf.

(Nejbližší představení muzikálu Edith Piaf - vrabčák z předměstí uvádí Divadlo v Dlouhé 1. a 2. února vždy od 19 hodin - pozn. redakce)

autor: Jelena Malostranská
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.