Rozhýbaný Ponec

16. říjen 2002

V minulých šesti ročnících pronikl festival 2+4 dny v pohybu do podvědomí diváků oživováním netradičních opuštěných prostor, jakými jsou čistička odpadních vod či starý pivovar. Letní povodně zhatily organizátorům plány a festival se proto přesouvá do standardních prostor divadla Ponec, kde se mohou diváci těšit z festivalových představení od středy 16.10. do pondělí 21.10 vždy od 20 hodin.

Festival zahájí svým představením Jan Pusch z Německa s projektem "into the blue". Ve třech sólových choreografiích mu bude partnerem videoprojekce. Další den vystoupí skupina Akhe z Ruska s "tříští miniatur" Puch and Prach. Autoři využívají zkušenosti z různých uměleckých disciplín a atakují diváky všemi možnými způsoby. Páteční představení Somalia Yellow se uskuteční v rámci přehlídky "Kanadská sezóna v Praze", která českým divákům představuje současnou podobu kanadského divadla a tance. V doprovodných akcích, přednáškách a dílnách, se otevírá setkání tváří v tvář. Tato inscenace souboru One Yellow Rabbit reflektuje kanadskou armádní misi v Somálsku v roce 1993.

Puch and Prach

Britští hosté vystoupí v sobotu 19. října. Bude to jednak trio Holes and Bodies zkoumající vztah těla a času a krátké sólo Carol Brown Sleeping in Public, stavící do kontrastu bezvládné ženské tělo a industriální ruch velkoměsta. Poslední zahraniční soubor Velma ze Švýcarska se představí v neděli performancí, Rondo, v níž se propojuje hudební a scénický svět.

Somalia Yellow

S čím přijdou čeští umělci můžeme shlédnout týž den odpoledne (od 17 hod) v Divadle Komedie. Prvním domácím "želízkem v ohni" je premiéra autorského tria Jan Nebeský - David Prachař - Egon Tobiáš Je na čase, aby se TO změnilo.

Přehlídku uzavírá v pondělí 20.10. opět v Ponci další česká premiéra Otázka pro příští rok Kristýny Lhotákové, Ladislava Soukupa a především paní Gottliebové, starší dámy, jejíž životní zkušenosti se staly inspirací celé choreografie.

Pro ty, kterým nestačí jen nečinně přihlížet uměleckému řádění pozvaných umělců, je připraven týdenní doprovodný program v podobě dílen zahraničních hostů. Jde o součást projektu Srdce Pražského Quadriennale a koná se v divadle Alfréd ve dvoře. Bližší informace lze získat dotazem na matasek@divadlo.cz.

autor: mat
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.