Rozhovor s Goranem Bregovičem; Let snů Lili v Brně; přesouvání bust ve foyer historické budovy ND a Heráci

27. leden 2015

Právo vydalo rozhovor s Goranem Bregovičem. Mluví o tvorbě v exilu, o spolupráci s Emirem Kusturicou a také o svém posledním albu Champagne for Gypsies. Balkánský hudebník vystoupí 8. února v Brně a 10. února v Praze.

Právo dále informuje o úmrtí řeckého zpěváka Demise Roussose. Deník shrnuje jeho kariréru od působení ve skupině Aphrodite's Child v šedesátých letech až ke koncertu v pražské lucerně v roce 2011.

Městské divadlo Brno uvedlo na Hudební scéně rodinný muzikál Let snů Lili. Petr Gazdík nastudoval dílo nizozemských autorů a kritik Práva Jiří P. Kříž doporučuje inscenaci navštívit. Mimo jiné soudí, že hvězdou večera je představitelka třináctileté titulní hrdinky Natálie Grossová.

Izraelský písničkář Asaf Avidan přetížil své nové album Gold Shadow emocemi, píše v Lidových novinách Tomáš S. Polívka. City nabíjejí doslova každou notu, hudebníkova výpověď neslibuje zrovna lehký poslech. Ovšem, podle kritika rozjitřené otevírání srdce vyznívá natolik upřímně, že patos ospravedlní. A deska má nesporné muzikantské kvality.

Lidové noviny, konkrétně Jana Machalická, se věnují také dění v činohře Národního divadla. Redaktorka shrnula kauzu údajného přesouvání bust ve foyer historické budovy, rozebírá také plánované změny v souboru činohry pod novým vedením.

Mladá fronta Dnes hodnotí knihu o Lenoardu Cohenovi - Život, hudba a vykoupení. Ondřej Bezr píše, že kniha Liela Leibovitze je jednou z nejlepších Cohenových biografií.

Táž strana Mladé fronty Dnes také upozorňuje na výstavu Model, která se otevře od čtvrtka v pražské Galerii Rudolfinum. Představí se na ní jedenáct současných umělců z různých zemí.

Mirka Spáčilová se v Mladé frontě Dnes věnuje filmu Mortdecai: Grandiózní případ. Přestože je jeho knižní předloha známá, herci prvoligoví a žánr lupičské komedie vděčný, snímek až nečekaně selhává. Režisér David Koepp necítí správně stylizaci a film si zasloužil jen 45%.

V Hospodářských novinách se dočteme o románu Irvina Welshe Heráci. Čtenáři v něm najdou mistrně podané monology skotských narkomanů, stejně jako Welshovu zálibu ve všem odporném, co lidské tělo produkuje, stojí v článku. Děj Heráků předchází slavnému Trainspottingu a přivádí na scénu stejné postavy.

autor: Martin Luhan
Spustit audio