„Rozhodující je pro mne kvalita souboru.“ Říká Lukáš Kopecký, nový umělecký šéf Slováckého divadla

12. únor 2020

Slovácké divadlo v Uherském Hradišti slaví letos 75. výročí svého založení. Začátkem letošního roku nastoupil na pozici uměleckého šéfa režisér Lukáš Kopecký. Tuto pozici dosud zastával ředitel divadla, kterým je v současné době Michal Zetel. Nyní část jeho povinností a pravomocí přechází právě na uměleckého šéfa.

Lukáš Kopecký vystudoval politologii, mediální studia a žurnalistiku na Masarykově univerzitě v brně a poté byl přijat na Janáčkovu akademii múzických umění, kde v roce 2014 dokončil studium činoherní režie.  Již během studií spolupracoval s Městským divadlem v Mostě, Městským divadlem Zlín, Divadlem Polárka a Národním divadlem Brno. Vedle toho začal od roku 2013 režírovat také v Českém rozhlase, kam po zrealizované stovce pořadů nastoupil do angažmá a stal se kmenovým slovesným režisérem brněnského studia. Ve Slováckém divadle zatím uvedl jednu inscenaci – Dva úplně nazí muži podle hry Sébastiena Thiéryho.

Z inscenace Dva úplně nazí muži, režie Lukáš Kopecký

"Já jsem do Slováckého divadla vždy jezdil rád už jako divák. Proto jsem neváhal následně přijmout nabídku jako režisér, a do roka a do dne od uvedené své první uherskohradišťské premiéry i přijmout nabídku pozice uměleckého šéfa. Slovácké divadlo patří mezi ta divadla, které člověk umělecky šéfovat opravdu chce." Říká Lukáš Kopecký.

Při rozhodování zda přijmout nabízenou režii, je pro Lukáše Kopeckého důležitá kvalita souboru. Herecký soubor Slováckého divadla považuje za velmi kvalitní a lidsky stmelený.

Všichni jsou tady otevřené mysli i srdce, navíc velmi pracovití. Myslím, že takové nastavení soboru sem do Uherského Hradiště láká špičkové divadelní tvůrce a já pevně věřím, že tomu tak bude i nadále.
Lukáš Kopecký

Pozice uměleckého šéfa je ve Slováckém divadle zcela nová. Cílem Lukáše Kopeckého bude, aby se etablovala.

Lukáš Kopecký, nový umělecký šéf Slováckého divadla v Uherském hradišti

"Podle mě má tato funkce smysl. Znamenán to, že tíha zodpovědnosti už nebude ležet pouze na bedrech jednoho člověka, kterého následně utaví všechny organizačně-provozní záležitosti, přičemž se mu nedostává dostatek času na umělecké plánování."

Do konce roku Slovácké divadlo uvede ještě čtyři premiéry: Prokletí nefritového škorpiona od Woodyho Allena, Deskový statek Václava Štecha, Hraj komedii – Tragédie hereček od Karla Steigerwalda a rokovou operu Jesus Christ Superstar Tima Rice a Andrewa Lloyda Webbera.

Spustit audio