Rozhlasoví symfonici chystají mimořádný koncert s houslistou Josefem Špačkem. Zazní Martinů, Roussel a Rimskij-Korsakov

8. leden 2021

Symfonický orchestr Českého rozhlasu připravuje na pátek 8. ledna mimořádný online koncert. Poprvé se představí pod taktovkou Petra Popelky, šéfdirigenta Norského rozhlasového orchestru KORK v Oslu. Společně uvedou Rousselův Koncert pro malý orchestr i Šeherezádu Rimského-Korsakova a v Prvním houslovém koncertu Bohuslava Martinů doprovodí Josefa Špačka.

Albert Roussel: Koncert pro malý orchestr, op. 34 
Bohuslav Martinů: Koncert pro housle a orchestr č. 1 H 226 
Nikolaj Rimskij-Korsakov: Šeherezáda, symfonická suita, op. 35 
Petr Popelka – dirigent
Josef Špaček – housle
Uvádí: Jitka Novotná

Zatímco houslistu Josefa Špačka není třeba českému publiku dlouze představovat, Petr Popelka je dosud na domácí scéně poměrně málo známou osobností. Dirigentská kariéra někdejšího kontrabasisty Staatskapelle Dresden však v posledním roce nesmírně rychle stoupá. Pětatřicetiletý Popelka se stal šéfdirigentem Norského rozhlasového orchestru KORK v Oslu a hlavním hostujícím dirigentem Janáčkovy filharmonie Ostrava. Současně dostal pozvání od mnoha prestižních světových orchestrů i operních domů.

Dvořákova síň Rudolfina, pátek 8. ledna 2021 ve 20.00 hodin
Přímý přenos koncertu vysílá ČRo Vltava
Videopřenos sledujte na facebookovém profilu SOČRu a na socr.rozhlas.cz.

Záznam nabízí 13. ledna od 20.00 hodin ČRo D-dur

Houslista Josef Špaček

Svoje první vystoupení se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu zahájí mistrným Koncertem pro malý orchestr francouzského neoklasika Alberta Roussela, mimo jiné velmi ctěného a obdivovaného svým žákem Bohuslavem Martinů. Uznání bylo vzájemné – Roussel totiž rozkryl v mladém muži mimořádný talent a údajně prohlásil, že Martinů jednou bude jeho učitelskou pýchou.

Bohuslav Martinů je každopádně hudební pýchou české kultury, stejně jako hned několik mladých špičkových houslistů. Patří k nim i Josef Špaček, který v současné době kombinuje úspěšnou sólovou dráhu s kariérou koncertního mistra České filharmonie.

Čtěte také

Celý večer vyvrcholí symfonickou suitou ruského klasika Nikolaje Rimského-Korsakova Šeherezáda. Dílo vzniklo roku 1888 a opírá se o nesmírně populární námět, sbírku arabských lidových pohádek, bajek, anekdot a dalších příběhů Tisíc a jedna noc. Druhým zdrojem inspirace pak byly Korsakovovy plavby a hodiny strávené na moři. Těšit se můžete na kompozici neobyčejně efektní, půvabnou a vyhledávanou mimo jiné pro svou zvukomalebnost, pestrou instrumentaci a bohatost melodických linií.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.