Rozhlasová detektivní klasika Lucille Fletcherové Promiňte, omyl

27. říjen 2011
Hra pro tento večer

Promiňte, omyl, je jedna z nejslavnějších rozhlasových detektivních her, která se krátce po své premiéře dočkala i divadelního a filmového přepisu. Její autorka, scénáristka Lucille Fletcherová použila k vystavění napínavé detektivky oblíbený rozhlasový fenomén – telefonní přístroj. Jeho prostřednictvím se hlavní hrdinka hry, paní Stevensonová, dozví o chystané vraždě, ale ještě dlouho jí není jasné, koho se hrozba vlastně týká…

Americká rozhlasová, filmová a televizní scénáristka Lucille Fletcherová (28 března 1912 - 31. srpna 2000) nastoupila jako písařka v roce 1933 do rozhlasové stanice CBS, kde se seznámila se svým prvním manželem, hudebním skladatelem Bernardem Herrmannem. Od počátku se chtěla prosadit jako autorka rozhlasových her, na prvních projektech spolupracovala se svým mužem - napsal původní hudbu k Fletcherové první velmi úspěšné hře Stopař, ve které hrál hlavní roli Orson Welles. Stopař měl premiéru v roce 1942 a konečně pomohl Lucille Fletcherové stát se z písařky scénáristkou. Svůj talent potvrdila zanedlouho dalším příspěvkem do populární řady příběhů s napětím, rozhlasovou hrou Promiňte, omyl, která byla poprvé odvysílána 25. května 1943 a okamžitě vzbudila obrovský posluchačský ohlas.

Jak autorka později vzpomínala v jednom rozhovoru, impuls k napsání hry dostala takříkajíc ze života. Její muž Herrmann ležel doma nemocný a Lucille šla do lékárny pro léky. Lékárník byl její dávný přítel, dala se s ním do řeči, z hovoru ji ovšem nekompromisně vyrušila nepříjemná starší dáma, kterou nevědomky v lékárně předběhla. Nepříjemný, pronikavý hlas ženy a její vystupování se Lucille Fletcherová rozhodla využít pro hlavní hrdinku své příští hry, kterou za trest přivedla do opravdu hrůzostrašné životní situace.

Nerudná, nepohyblivá starší dáma, paní Stevensonová, je odkázána na svůj telefonní přístroj. Chybou spojovatelky vyslechne rozmluvu neznámých mužů, kteří připravují vraždu na objednávku. Zločin je naplánovaný na dnešní večer, kdy je shodou okolností sama doma i paní Stevensonová, na to, aby vraždě zabránila, má jen svůj telefonní aparát.

V roce 2000 natočila českou verzi americké rozhlasové klasiky režisérka Lída Engelová s Blankou Bohdanovou v hlavní roli. Přeložil a upravil Josef Hlavnička. Dále účinkují Marie Marešová, Ladislav Mrkvička, Jiří Racek, Michal Pavlata, Jana Drbohlavová, Rudolf Stärz atd.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.