Rozhlas má narozeniny

4. duben 2014

Středeční večer patřil v poděbradském divadle Na Kovárně oslavě 85. narozenin Českého rozhlasu. Moderování se ujal Marek Eben a jeho hosty byli Věra Kubánková, Lubomír Lipský a Rudolf Pellar.

Co bylo hostům společné? Především rok narození, který je stejný jako rok narození tehdy Československého rozhlasu (i když Marek Eben prozradil, že paní Kubánková je o rok mladší). S rozhlasem však hosty nespojuje jen rok 1923, ale také jejich životní osudy, neboť všichni se svým hereckým uměním podíleli na vytváření pořadů pro toto médium.

Kromě vzpomínek hostů, převážně veselých, na spolupráci s rozhlasem, zazněly během večera i nahrávky z rozhlasového archivu a Rudolf Pellar zazpíval několik písní. Lubomír Lipský zavzpomínal na svou první rozhlasovou roli - třetí klíčící brambor. Věra Kubánková se přiznala, že z rozhlasového vysílání má nejraději pohádky a básně a do programu večera přispěla recitováním básně Jana Hory. Nakonec se do programu mohli zapojit zpěvem i sami posluchači v sále. Před začátkem programu dostali text rozverné písně Karla Hašlera o manželských záletech Radiofanoušek.

Během večera zaznělo i několik písní v podání mužského vokálního kvinteta Hlasoplet. Největší ovace sklidila úvodní píseň k seriálu Včelka Mája, kterou pánové zazpívali v jazyce českém, německém a polském a nejen při této písni to "pořádně rozjeli".

Marek Eben

0:00
/
0:00

Lubomír Lipský - historka o prvním setkání s rozhlasem aneb jak se stal třetí klíčící bramborou

Hana Kofránková - režisérka večera Rozhlas slaví narozeniny

Spustit audio