Rozdělování rodin na amerických hranicích s Mexikem přerůstá do humanitární i politické krize

19. červen 2018

Vláda Donalda Trumpa čelí kritice kvůli rozdělování rodin migrantů na hranicích mezi Spojenými státy a Mexikem. Děti těchto lidí tak končí ve federálních zařízeních odděleně od rodičů. Deník Washington Post tvrdí, že záležitost na začátku tohoto týdne přerostla do humanitární a politické krize, protože se Bílému domu nedaří mírnit pobouření veřejnosti.

List označuje krizi za „morální test“ pro amerického prezidenta a jeho administrativu. Trump se ohradil vůči kritice a znovu – jak noviny píší – „falešně“ obvinil členy Kongresu z Demokratické strany z vyvolání této podle něj „hrozné a těžké“ situace. Washington Post však upozorňuje, že šéf Bílého domu má pravomoc s okamžitou platností zrušit politiku nulové tolerance a pohraničníkům nařídit, aby přestali oddělovat rodiče a děti.

Vrahové a kdoví co ještě...

Trump prohlásil, že rodiče s dětmi nelegálně překračující americko-mexickou hranici „mohou být vrahové a zloději a kdoví co ještě“. Navázal tak na výroky, kterými v roce 2015 zahájil svoji prezidentskou kampaň. V sérii twitterových příspěvků nyní také varoval, že neregistrovaní migranti mohou zvýšit kriminalitu a způsobit kulturní změny.

„Spojené státy nebudou imigračním táborem, nebudou zařízením pro uprchlíky,“ vzkázal v projevu americký lídr. „Podívejte se, co se děje v Evropě, co se děje na dalších místech. Nemůžeme dovolit, aby se to samé stávalo ve Spojených státech. Ne pod mým vedením,“ dodal Trump.

Americké ministerstvo vnitřní bezpečnosti v pondělí zveřejnilo čerstvou statistiku. V období od 5. května do 9. června tak po překročení americko-mexické hranice úřady oddělily od rodičů přes dva tisíce dětí.

Bez omluvy

Bílý dům nicméně za „skutečné oběti“ označuje lidi, kteří byli ve Spojených státech zavražděni imigranty po nelegálním vstupu do země. Rovněž ministryně vnitřní bezpečnosti Kirstjen Nielsenová se odmítla omluvit za současnou praxi na hranicích. Úřady podle ní pouze dodržují platnou legislativu a budou tak prý konat i nadále. Politička odkázala na Kongres, aby případně provedl změny.

Krize si každopádně vysloužila rozsáhlou mediální pozornost. Média vysílají reportáže z detenčních středisek, kde jsou odebrané děti drženy v prostředí připomínajícím klece. Podle dvou různých průzkumů veřejného mínění je pak drtivá většina Američanů proti tomu, aby po nezákonném překročení státní hranice docházelo k rozdělování rodin migrantů, uvádí Washington Post.

Spustit audio