Royal Academy of Arts představuje tvorbu Honoré Daumiera

19. prosinec 2013

Londýnská Royal Academy of Arts připravila velkou retrospektivní výstavu věnovanou tvorbě francouzského malíře, grafika a v neposlední řadě karikaturisty Honoré Daumiera.

Pod názvem Daumier (1808–1879): Vize Paříže představuje více než 130 jeho prací.

Nejen kreslíř, ale také malíř!

03026881.jpeg

„Jsou umělci, kteří na nebi umění jasně září, jsou však i jiní, snad méně oslniví, kteří spíše jen prozařují, jejich význam se vynořuje teprve postupně a přitom jakoby samozřejmě. Honoré Daumier byl tvůrcem, v němž jsou obě tyto polohy obsaženy. Jako litograf, kreslíř a karikaturista se stal slavným a nedostižným již od samých počátků své grafické tvorby; jako malíř je však postavou, která ovlivnila a utvářela umění své doby zdánlivě méně zjevně. Daumierovo malířské a ovšem i sochařské dílo znali většinou jen jeho přátelé umělci,“ napsal před více než třiceti lety náš historik umění Tomáš Vlček ve své monografii věnované tomuto francouzskému výtvarníkovi. Jeho slova však do značné míry vystihují i současnou londýnskou výstavu, protože Daumierovy grafiky jsou díky různým reprodukcím docela dobře známy, ale jeho malířská tvorba zůstává trochu neoprávněně v pozadí.

Připomeňme, že básník Charles Baudelaire jej označil za nejdůležitější osobnost moderního umění. Malíř Pablo Picasso zase srovnával jeho kreslířské umění s Michelangelem… Daumierova díla měla nesporný vliv na tvorbu například Degase, Cézanna či van Gogha. Ale nejen jich, svým způsobem ovlivnil i práce Francise Bacona či současných britských výtvarníků, třeba Petra Doiga či Quentina Blakea.

Paříž 19. století

Výstava je řazena striktně chronologicky. Můžeme tak vidět francouzskou metropoli, přesněji řečeno život v ní, jak jej ztvárnil Honoré Daumier snad ve všech zlomových okamžicích 19. století. A on, jako vynikající karikaturista, tehdejší společnost nijak nešetřil. Své karikatury publikoval například ve známém týdeníku Charivari. Daumier vytvořil neuvěřitelné množství na čtyři tisíce litografií a neméně než tisíc kreseb.Ovšem stejně zajímavá je jeho malířská tvorba, jmenujme alespoň obraz Vagon třetí třídy, jehož barevnost i kompozice připomíná rané práce Vincenta van Gogha. A neméně zajímavé a působivé jsou také Daumierovy ilustrace k Cervantesovu románu Don Quijote, které tvořil na sklonku svého života. A nebyly to pouze kresby, ale maloval řadu obrazů s tímto tématem, jak nám právě ukazuje londýnská výstava.

Karikatury v podobě soch

Honoré Daumier však byl, jak ukazuje úvodní část výstavy, také sochařem. V této části expozice se proto nachází šest bust, které vytvořil v letech 1832 až 1833, tedy v raném období své tvorby. Jsou to skulptury velmi zdařilé, nebo vlastně spíše sochařské karikatury. Ani při tvorbě svých skulptur totiž nezapřel svůj ostrovtip a smyl pro karikaturu různých osobností francouzského veřejného života. Výstava Daumier (1808–1879): Vize Paříže je v Royal Academy of Arts přístupná do 26. ledna 2014.

03026882.jpeg


Royal Academy of Arts
Burlington House
Piccadilly London
W1J 0BD
Informace:
www.royalacademy.org.uk

Royal Academy of Arts je otevřena denně od 10 do 18 hodin, v pátek až do 22 hodin.


Nejbližší stanice metra:
Piccadilly Circus (Piccadilly a Bakerloo Line)
Green Park (Jubilee, Piccadilly a Victoria Line)

autoři: jbe , Lucie Malušková
Spustit audio