Royal Academy of Arts představuje architekturu ze všech koutů světa

5. březen 2014

Londýnská Royal Academy of Arts připravila velmi zajímavou architektonickou výstavu nazvanou Rozumný prostor.

Ve svých starobylých výstavních sálech tak v současnosti nepředstavují své práce výtvarníci, ale architekti.

Připomeňme, že však něco podobného není pro Royal Academy of Arts zcela neobvyklé. Na rozdíl od našich galerií se Královští akademici věnují architektuře více méně soustavně. Součástí tradiční Letní výstavy – Summer Exhibition – je již více než deset let také představení architektonických modelů. Jen, na rozdíl od vystavených výtvarných děl, nejsou na prodej. A rovněž připomeňme, že je tomu asi dvanáct let, kdy Royal Academy věnovala jeden ze svých výstavních sálů modelům návrhů jednoho z nejlepších současných architektů, Normanu Fosterovi. Velmi rád tehdy pózoval před modelem své „okurky“, jak se říká jedné z jeho realizací v Londýně, a bez ní si již dnes nedovedeme panorama britské metropole představit.

Místo obrazů či soch architektonické instalace Dnes však u Královských akademiků nevystavují tak věhlasní architekti, k nimž bezesporu Norman Foster patří, ale jejich práce si zaslouží přinejmenším stejnou pozornost. Jsou z různých koutů světa – z Chile, Číny, Japonska, Irska, Portugalska a z Burkiny Fasso. Jejich jména nám mnoho neřeknou. Ale to, čím se představili v Královské akademii nás určitě osloví.

Působivá instalace od Kenga Kumy

Nepředstavují se nějakými architektonickými modely, ale realizacemi, které připravili právě pro výstavní prostory Královských akademiků. Royal Academy je ostatně sama oslovila, aby vytvořili něco nového, coby zaplnilo její sály.

Je až překvapivé, jak tradiční prostory, neklasicistní interiér, pojme moderní instalace. Ale vlastně to není nic nového, protože ve stejných sálech byla před pěti lety výstava skulptur Anishe Kapoora, což byly také leckdy velmi rozměrné instalace.

Snad většinu návštěvníků výstavy zaujme velmi subtilní instalace japonského architekta Kengo Kumy, který využil celý prostor svítivými nitkami.

Největším magnetem expozice je však instalace Modrý pavilon, tak nazvali svůj projekt chilští architekti Mauricio Pezo a Sofia von Ellrichshausen. Opět jím zaplnili celý jeden sál. A půvab tohoto projektu spočívá v tom, že po několika točitých schodech, jsou celkem čtyři, můžete vystoupat na horní podlaží a z něj si užívat zbytek výstavního sálu. Trochu mi tato realizace připomněla proslulé věže Louisy Bourgeois, které vévodily úvodní výstavy v Tate Modern, v její Turbínové hale. A nyní tedy práce chilských architektů vévodí jednomu ze sálů Královských akademiků. A dodám, že to je velmi rozumné vyplnění prostoru. Nebo přinejmenším velmi působivé. Architekti ze všech koutů světa Álvaro Siza (1933, Matosinho, Portugalsko) je mezinárodně uznávaný architekt. Například díky své stavbě v Portugalsku Boa Nova Teahouse (1963) či kostelu Macro de Canaveses (1996). V roce 1992 byl oceněn prestižní architektonickou cenou – Pritzker Architecture Prize.

Modrý pavilon navržený studiem Pezo von Ellrichhausen

Eduardo Souto de Moura (1952, Porto, Portugalsko) spolupracuje s Álvarem Sizou. V roce 2011 dostal prestižní ocenění – Pritzker Architecture Prize.

Diébédo Francis Kéré (1965, Gando, Burkina Faso) vystudoval v Německu, kde také zahájil svou architektonickou kariéru. Navrhl řadu staveb v západní Africe, v roce 2004 získal ocenění v podobě Aga Khan Award for Architecture za stavbu základní školy v Gandu.

Diébédo Francis Kéré

Grafton Architects založily v roce 1978 v Dublinu Shelley McNamara (1952, Irsko) a Yvonne Farrell (1951, Irsko). V roce 2012 byly nominovány na prestižní architektonické ocenění Stirling Prize.

Kengo Kuma (1954, Kanagawa, Japonsko) se proslavil zejména návštěvnickým centrem v Asakuse –Asakusa Tourist Information Centre, které navrhl v roce 2012.

Instalace Francise Kereho

Li Xiaodong (1963, Čína) je profesorem historie na „Tsinghua University School of Architecture“. V roce 2010 získal Aga Khan Award for Architecture.

Ateliér Pezo von Ellrichshausen založili v roce 2002 Mauricio Pezo (1973) a Sofia von Ellrichshausen (1976) chilském městě Concepción. Jejich práce zahrnují instalace a návrhy v Chile, v USA i v Portugalsku. Architektonická výstava Rozumný prostor je v Royal Academy of Arts přístupná do 7. dubna 2014.


Royal Academy of Arts
Burlington House
Piccadilly
London
W1J 0BD
Informace:
www.royalacademy.org.uk

Royal Academy of Arts je otevřena denně od 10 do 18 hodin, v pátek až do 22 hodin.

Nejbližší stanice metra:Piccadilly Circus (Piccadilly a Bakerloo Line)Green Park (Jubilee, Piccadilly a Victoria Line)

autor: jbe
Spustit audio