Rotující Karel, to je světový úspěch pražského hodináře

Luděk Seryn, pochází z Mohelnice. Vyučil se hodinářem a potom i zlatníkem. Protože nechtěl po zbytek života jen opravovat staré kusy, rozhodl se, že se svým životem něco zásadního udělá.

Přestěhoval se do Prahy a od roku 2008 vyrábí v dílně na Vinohradech unikátní hodinky na zakázku. Vždy jeden kousek pro sebe a jeden pro zákazníka. Žádné hodinky nejsou stejné. Většinu součástek si Luděk Seryn vyrobí sám. V březnu tohoto roku představil na největším světovém veletrhu hodinek, podle jeho vlastních slov, světový unikát. Hodinky s názvem Karel Rotation.

Hodinář Luděk Seryn

„Stroj těchto hodinek se jednou za osm hodin otočí kolem dokola. Jde o takzvanou hodinářskou komplikaci. Každý hodinář se snaží dělat svůj kousek s nějakou komplikací, aby tam bylo něco, co jiné hodinky nemají. A systém, který obsahuje Karel Rotation nikdo přede mnou neudělal,“ hrdě vysvětluje Karel Seryn, jehož úspěch s rotujícím strojkem vynesl až na hostující pozici v prestižním celosvětovém sdružení nezávislých hodinářů, Horlogere des Créateurs Indépendants.

Spustit audio