Roste zájem o očkování proti chřipce, podle lékařů se může kombinovat s vakcínou proti covidu-19

6. říjen 2022 16:07

Kromě posilující dávky očkování proti koronaviru by se lidé měli nechat očkovat také proti chřipce. Doporučuje to ministerstvo zdravotnictví, které předpokládá, že se v zimě vrátí chřipková epidemie. S očkováním se už v mnoha ordinacích praktických lékařů v Libereckém kraji začalo.

Čtěte také

Podle epidemiologů by měla v zimě 2022 udeřit epidemie chřipky. Nejvhodnější doba k očkování proti této nemoci je na podzim. Podle zdravotníků by se měli nechat proti chřipce očkovat hlavně starší lidé a také pacienti s chronickými nemocemi, jako jsou oběhové potíže, cukrovka a podobně.

Vakcínu by si měli nechat dát nejen kvůli tomu, že je dobré chřipce předcházet, protože může přinést i další závažné komplikace, která mohou vést i k úmrtí; epidemiologové totiž letos v zimě očekávají silný nástup chřipky. V předchozích dvou sezónách se chřipka mezi lidmi tolik nešířila, například kvůli povinnému nošení roušek.

I když je na tom česká populace s očkováním proti chřipce výrazně hůř, než lidé v jiných evropských zemích, zájem začíná narůstat. Například do jedné z libereckých ordinací se v poslední době objednalo zhruba 60 pacientů.

Zájem je podle lékařů hlavně mezi starší populací, to je ale stejné jako v minulých letech. „Zájem o očkování proti chřipce je poměrně velký, zájemci jsou především z řad lidí nad 65 let věku a také chronicky nemocní, protože těm to hradí pojišťovny,“ řekla Českému rozhlasu liberecká praktická lékařka Eva Lenkvíková. „Lidé se můžou u nás kdykoliv zastavit, nemusí se objednávat, a budou oočkovaní,“ dodala.

V ohrožené skupině se u nás nechává očkovat zhruba čtvrtina lidí, podle lékařů by to mělo být minimálně 75 procent.

Kde se očkuje proti chřipce

Vakcínami proti chřipce se zájemci mohou nechat oočkovat hlavně u praktických lékařů. Očkují ale také v pobočkách Státního zdravotního ústavu, například v libereckých Vratislavicích nad Nisou. Pro lidi nad 65 let stojí vakcína zhruba 210 korun, a to jak u praktických lékařů, tak i ve zdravotních ústavech. Někde ho hradí zaměstnavatelé a přispívají na něj také zdravotní pojišťovny.

Ministerstvo zdravotnictví doporučuje kromě očkování proti chřipce i vakcínu proti covidu-19, protože i jeho šíření se na podzim zřejmě zrychlí. Podle předsedy sdružení praktických lékařů Petra Šonky si pacient může nechat dát obě vakcíny dokonce najednou při jedné návštěvě svého praktického lékaře.

„Říjen až prosinec je nejlepší čas nechat se naočkovat proti chřipce, ideální období je i proto, že se očkuje i proti covid-19. Je výhodou tyto dvě vakcíny aplikovat společně, lze je očkovat simultánně. Pacient dostane do jednoho ramene vakcínu proti covid-19 a do druhého ramene vakcínu proti chřipce,“ vysvětlil Petr Šonka.

Souběh obou vakcín je ale vždy dobré konzultovat přímo se svým lékařem, který by měl znát aktuální zdravotní stav zájemce o očkování a doporučit, co je vhodné.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související